Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAF ve VİDEOİleri Seviye Fotoğrafçılık"Parlaklık Ağırlıklı" (Highlight Weighted) Ölçüm ile Fotoğraflarınızı Güçlendirin

    “Parlaklık Ağırlıklı” (Highlight Weighted) Ölçüm ile Fotoğraflarınızı Güçlendirin

    -

    Modern dijital kameralar, mercekten gelen ışığı değerlendirerek, doğru pozlama ayarı yapmanıza yardımcı olmak için çeşitli pozlama ölçüm modları seçeneklerine sahiptirler. Bu modların herbiri farklıdır ve belirli bir ihtiyaca cevap verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu modlarla deneyim kazandıkça, çektiğiniz herhangi bir sahne için hangi ölçüm modunun etkin kullanılacağını öğrenmeye başlıyorsunuz. Parlaklık Ağırlıklı (Highlight Weighted) ölçüm modu da bunlardan birisi.

    Portre çekiyorsanız, Nokta (spot) veya Merkez ağırlıklı ölçüm yapmayı tercih edebilirsiniz; oysa manzara fotoğrafçıları matris (değerlendirmeli) ölçüm modunu tercih ederler. Hangi modun nerede kullanılacağını bilmek zamanla ve uygulama sıklığıyla yerine oturuyor. Ama size “Tüm bunları unutun, yeni geliştirilmiş farklı bir ölçme modu var, temelde her çekiminizde doğru pozlamayı garanti ediyor” desem? İnanmayın. Elbette böyle bir hayat yok, garanti diye bir durum söz konusu bile değil.

    Parlaklık Ağırlıklı (Highlight Weighted) ölçüm modu

    Ama, fotoğraf makineniz Parlaklık Ağırlıklı ölçüm yapabiliyorsa kesinlikle fotoğraflarınızdan daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Fotoğraflarınızın her seferinde mükemmel olacağını %100 garanti edememesine rağmen, sahnenizi nasıl ölçeceğinizden ve hangi ölçüm moduna güveneceğinizden emin değilseniz, bu mod gerçekten kullanışlı olabilir.

    Farklı durumlar için farklı ölçüm modları

    Fotoğrafçıların değişik sahneleri çekerken belirli ölçüm modlarını kullanmasının nedeni, sahnenin doğru bir şekilde pozlandığından emin olmak istemeleridir. Örneğin, bir portre çekiyorsanız, nesnenizin yüzünün ne çok parlak ne de çok karanlık olmadığından emin olmanız önemlidir; ama bu, arka plandaki bazı unsurlarının daha parlak bir beyaza neden olacağı anlamına gelebilir.

    Merkez ağırlıklı ölçüm, çerçevenin ortasındaki yere (örneğin modelin yüzü) histogramda tam sağa gelecek şekilde bir pozlama yaparak bu sorunu çözebilir. Nokta, Matris ve Kısmi Metrajlama gibi diğer ölçüm modları da kompozisyonunuzun doğru bir şekilde pozlanmasına yardımcı olması açısından benzer işlevleri yerine getirirler.

    Parlaklık-Ağırlıklı (Highlight Weighted) ölçüm tüm bunları çöpe atar. Bu süreçte yalnızca bir sahneyi ölçmekle kalmayıp, fotoğrafı bir bütün olarak ölçerek, pozlamayı dramatik bir şekilde değiştirebilir.

    Nikon kameralarda “Parlaklık Ağırlıklı” (Highlight Weighted) ölçüm modu

    Bu mod yalnızca birkaç Nikon kamerada (bu yazıyı yazdığım tarih itibarı ile D5, D850, D810, D750, D500 ve D7500) mevcuttur. Parlaklık Ağırlıklı ölçüm, modern görüntü algılayıcılarının o inanılmaz dinamik aralığını kullanarak size fotoğraflarınız üzerinde büyük bir kontrol alanı sağlar.

    Bir sahnedeki merkez veya odak noktası gibi belirli alanlar yerine, en parlak öğelerine bakar ve doğru bir pozlama okuması için bunları temel alarak çalışır. İlk bakışta bu yanlışmış gibi görünebilir, çünkü bunun bu şekilde yapılması fotoğrafınızın büyük bir kısmının çok karanlık ve kullanışsız olabileceği anlamına gelebilir.

    Parlaklık Ağırlıklı ölçüm ayarı

    Şimdiye kadar Parlaklık Ağırlıklı ölçüm yapabilen kameralara sahip birçok fotoğrafçıyla konuştum. Bazıları kameralarının bu kabiliyete sahip olduklarının farkında bile değildiler. Hatta birçoğu böyle bir pozlama ölçüm modunun varlığından bile habersizdi.

    Bu ortamda sıklıkla belirttiğim gibi; Nikon kullanıcıların tek adresi konumundaki sitenin yönetim ekibindeyim ve aynı zamanda forum editörüyüm. Bu ortamda her gün yüzlerce soru sorulur, herkes bildiği konularda cevaplar verir, yorumlar yapar. En sık karşılaştığım ve dikkatimi çeken şu oluyor; “biz Türkler okumayı sevmiyoruz“. Öyle sorular geliyor ki şaşırırsınız. Örneğin; bu ortamdaki üyelerimizden biri, yaklaşık 6 aydır Nikon D7200 gövde kullandığını, gün ışığında çektiği fotoğraflarda genellikle sorun yaşamadığını, ancak gece veya karanlık ortam çekimlerinde fotoğraflarının hem çok karanlık hem de çok bulanık çıktığını belirtmişti. Ben de kendisine hangi çekim modunda çekim yaptığını sordum, bana “Onu nereden görebilirim?” diye sormuştu. Sonradan öğrendim ki; makinesini ikinci el olarak almış, aldığında makine “A”-Diyafram öncelikli moda ve f/16 diyaframa ayarlıymış. O günden beri bu ayarla çekim yapmış ve hiç değiştirmemiş.

    Bu ayarı yapmak için kameranızdaki ölçüm düğmesine basılı tutarak, üst kontrol panelde aşağıdaki gibi görünene kadar döner kadranı çevirin.

    Highlight-Weighted ölçüm modu

    Kameranızın arka LCD ekranına baktığınızda da aynı simgeyi görürsünüz.

    Şimdi bu ölçüm modunun nasıl kullanılacağına bakalım:

    Yüksek ışığın pozlanması

    Bunun ne kadar önemli olduğuna karar vermeden önce Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modunun gerçekten gündelik çekimler için en iyi çözüm olmadığının altını çizmek önemlidir. Bu mod kompozisyonunuzda en parlak kısımların fazla pozlanmaması için tasarlanmıştır; bu da karanlık ortamlarda fotoğrafın büyük kısmının karanlık olacağı anlamına gelir. Bir konserde, sahnedeki sanatçının sadece arkadan güçlü bir spot ile aydınlatıldığı düşünün, işte bu mod tam da bu gibi durumlar içindir.

    Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modu aşırı pozlamayı önlemek için ışık kaynağının rengini dikkate alır.

    Matris ve nokta ölçümü, katı bir renkte olan veya renkli aydınlatmayla aydınlatılan nesnelerde vurgulamaya eğilim gösterir; ilk bakacağı şey tüm çerçeve için en iyi pozlamayı sağlamaktır, sınırlı da olsa bazı bölgelerde veri kaybını kabul eder, çünkü yalnızca parlaklık ölçer. Parlaklık Ağırlıklı ölçüm vurguların rengini dikkate alır, böylece her zaman doğru şekilde görünür ve pozlanırlar.

    RAW çekim yapmadığınız sürece bu modu kullanmanın avantajlarını göremezsiniz, çünkü post-prodüksiyon aşamasında çalışmanız gereken veri miktarı nedeniyle size son derece esnek bir görüntü verecek şekilde tasarlanmıştır. JPEG dosyaları böyle büyük miktardaki görüntü verilerini ayıkladığından, Photoshop, Lightroom vb gibi uygulamalarda fotoğraflarınızı düzenlemek için fazla hareket alanı bulamazsınız. Eğer bu ölçüm modunu kullanacaksanız mutlaka RAW çekin.

    Ölçüm Modu Karşılaştırması

    Parlaklık Ağırlıklı ölçümün nasıl çalıştığını anlamak için Nikon D810 kameramla çektiğim bu üç görüntüyü ele alalım. Aşağıdaki çekimi, vurgular ve gölgeler arasında iyi bir denge kurmaya çalışan Matris (değerlendirmeli) ölçme modunu kullanarak gerçekleştirdim. Matris mod birçoğumuzun varsayılan olarak kullandığı bir moddur çünkü çoğu çekim koşulunda düzgün bir şekilde pozlanmış görüntüler elde etmenize yardımcı olur.

    Yukarıdaki fotoğraftan, kameramın açık tonları ve gölgeleri dengelemek için elinden gelenin en iyisini yaptığını ve sonuçta ürettiği çıktının düzgün olduğunu, ancak gökyüzünün büyük bir kısmının çok parlak olduğunu ve Lightroom, Photoshop vb uygulamalar ile buradaki detayların geri getirilemeyeceğini görebilirsiniz.

    Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modunu kullandığımda, fotoğraf makinem gökyüzünün aşırı pozlanmasına mani oldu ve bu da aşağıdaki gibi başlangıçta kullanılamaz görünen bir sonuç üretti.

    Neyse ki, benim makinemdeki ve diğer bazı modern kamera algılayıcılarındaki (sensördeki) inanılmaz dinamik aralıktan dolayı böyle bir görüntüden mükemmel bir sonuç elde edilebilir. Önemli olan vurguların kaybolmamış veya kırpılmamış olmasıdır, bu nedenle gökyüzü iyi bir şekilde pozlanırken, görüntünün karanlık kısımları halen çok fazla veri içerdiğinden (RAW formatında çekim yapmamdan dolayı) birkaç tıklama ve ayar ile baskı alınabilecek kalitede çok güzel bir fotoğraf elde edebildim, ve sonuç.

    Gökyüzü düzgün bir şekilde pozlandı, düzenleme için hala bol miktarda gölge ayrıntıları mevcuttu. Gölgede kalan alanlarının detaylarını açığa çıkarmak için birkaç küçük dokunuş ile sonuç bu oldu. Bu yukarıdaki karanlık fotoğrafın aynısıdır.

    Hareketli nesneler

    Hareketli bir nesneyi çekiyorsanız, nokta (spot) ölçüm seçili bir alanı hedeflemesine rağmen nesneniz hareket halindeyken doğru pozlama ayarını belirlemesi zor olabilir. Matris ölçümü, arka plan da dahil olmak üzere pozlamayı tüm çerçeve boyunca dengeler ve dolayısıyla bazı alanları aşırı pozlayabilir veya bu alandaki bilgileri kayıt edemeyebilir. Matris ölçümü kullanırken poz telafisini sürekli olarak ayarlamanız gerekebilir. Aksine, Parlaklık Ağırlıklı ölçüm, en iyi pozlamayı elde etmek için sahnenizdeki vurguları otomatik olarak algılar ve ölçer.

    Dikkat edilmesi gereken bazı konular da yok değil

    Her şeyden önce deneyimli fotoğrafçılar, benzer sonuçların pozlama telafisi ile elde edilebilmesi mümkünken burada farklı nelerin yapıldığını merak ediyor olabilirler. Yani, bir çekim yaptığınızda görüntünün aşırı pozlanmış olduğunu görürseniz, pozlamanızla oynayarak bunu telafi edebilirsiniz, öyle değil mi?

    Evet bu doğru, ama bu yaklaşımdaki sıkıntı bunun çok aşamalı bir çözüm olmasıdır ve bu da siz pozlamayı ayarlarken o kritik anı kaçırabilmeniz anlamına geliyor. Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modunu kullandığınızda görüntünün en parlak bölümlerindeki detaylar yok olmadığından, düzenlemede kullanılacak bol miktarda veriye sahip olursunuz.

    Ayrıca, Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modunun faydalarından yararlanmak istediğinizde gölgeleri ortaya çıkarmak için fotoğraflarınızı daha sonra düzenlemeye istekli olup olmadığınıza karar vermeniz gerekir. JPEG çekmeye veya en az düzeyde düzenleme yapmaya alışkınsanız, bu çözüm iş akışınızda ek bir süreye ve sizin için zaman kaybına neden olabilir.

    Son bir nokta daha

    Algılayıcıdan (sensörden) gelen veriler daha kullanışlı olacağından, en iyi faydayı elde etmek için düşük ISO değerlerini kullanmanız gerekir. Algılayıcının dinamik aralığı, yüksek ISO değerlerinde düşer. ISO 6400, 3200 veya 1600 gibi değerlerde fotoğraf çekerseniz, ISO 100 veya 200’de çekilen görüntülerle çektikleriniz gibi detaylı gölgeler elde edemezsiniz.

    Makinenizde Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modu yoksa ne olacak?

    Fotoğraf makinenize Highlight Weighted ölçüm yoksa benzer bir metodu siz de manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, Nokta ölçüm moduna geçin, sahnenizdeki en parlak alanın üzerindeyken makinenizdeki “AE/AF” pozlama kilidine basıp pozlamayı bu alan için kilitleyin, ardından kadrajınızı belirleyin ve çekin. Bu teknik, kompozisyonun en parlak kısmı olarak gördüğünüz yerin temel alınarak pozlama değerlerini ayarlamanıza, ayarlarınızı kilitlemenize ve ardından kadrajınızı yeniden oluşturmanıza olanak tanır. Bu yöntem Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modu kadar pratik ve basit değil; ancak kameranızda bu özellik yoksa denemeye değer.

    Sonuç

    Highlight Weighted ölçüm modu çekimlerimde her zaman kullandığım bir mod değil. Çoğu çekimlerim için Matris (değerlendirmeli) ölçüm modunu kullanırım; çünkü genellikle ihtiyacım olduğunda üzerinde azıcık da olsa oynayabileceğim düzgün pozlanmış sonuçlar üretir.

    Eğer sahnemde en açık ve en karanlık kısımlar arasında aşırı kontrasta sahip durumlar varsa, çoğunlukla Parlaklık Ağırlıklı ölçüm moduna geçerim. Böylece ayarlarımı kontrol etmek ve pozlama telafisiyle zaman kaybetmekten kurtulurum.

    Siz de bu konudaki deneyimlerinizi ve tavsiyelerinizi aşağıdaki “Yorum yaz” kısmından benimle paylaşır mısınız?

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Nikon Z8 Ayarları

    Umarım bu makaleyi faydalı bulursunuz. Belirtmeliyim ki, bunlar benim için işe yarayan Nikon Z8 Ayarları 'dır ve sizin ihtiyaçlarınıza uymuyor olabilirler. Bu ayarlar elbette böyle sabit kalmayacaktır. Z8'in özelliklerini keşfetmeye devam ettikçe, özel düğme atamalarında ince ayarlar yapmaya devam edeceğimden eminim.

    Renkli negatif film banyosunda cevap bekleyen sorular

    Bir önceki yazıdan geldiğimiz nokta burası. Sanki sürekli renkli film banyo ediyormuşum gibi işi “cevap bekleyen sorular” kısmına getirdim. Ancak renkli film banyosu hakkında onlarca makale okuyup onlarca video izleyince insan kendini yıllardır renkli film banyosu yapıyormuş gibi hissediveriyor.

    Megapiksel olarak filmler

    Dijitalde ağzımızdan düşürmediğimiz “piksel” ifadesinin filmdeki karşılığı “gren” dir. Yani görüntü, gümüş tuzlarından oluşan bu grenlerin ışığa göre kümeleşerek bir arada olmasıyla ortaya çıkar.

    Ürün fotoğrafı çekerken perspektif bozulması nasıl önlenir?

    Ürün fotoğrafçılarının en sık karşılaştıkları şey çekimini yaptıkları objelerin görünümünde ve hacmindeki gerçeğin dışındaki tuhaflıklar olur. Bazen objeler, olduğundan çok büyük ve şekilsiz görünürler. Bunun sebebi, çekim yapılan lensin yanlış seçiminden ve/ya objelere olan mesafeden kaynaklanır. Nasıl mı? Gelin birlikte test edip sonuçlarına bir göz atalım...

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    12 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    l_uysal
    l_uysal

    Merhaba,
    Faydalı paylaşımlar yapıyorsunuz, teşekkürler. Ton farkının yoğun olduğu durumlarda ben makine özelliğinde bulunan hdr çekim yapıyorum. (d750 ile) bu ölçüm modu ile hdr çekimde elde edilecek sonuçları kıyaslarsak nasıl bir yorum yapılabilir ?

    Sebahattin DEMİR
    Sebahattin DEMİR
    Yorumun sahibi  l_uysal

    Merhaba,
    Beğenmenize sevindim, ben de teşekkür ederim katkıda bulunduğunuz için.

    Eğer sahnenizde dinamik aralık yüksekse ve sahneniz durağansa, yani hareketli bir nesne yoksa HDR tekniği daha uygun bir seçim olur. Çünkü en az 3 kare çekiyorsunuz ve sahnenizdeki tüm tonlamalarda detay alıyorsunuz. Highlight-weighted ölçüm modu bu durumlar için değil de, daha çok tonlamanın özellikle parlak alanların yoğun olduğu durumlarda ve bu ortamda hareket eden nesneleri çekerken hayat kurtarıyor. Çünkü diğer ölçüm modları bu durumda yanlış ölçüm yapıyor. Buna yanlış demek de yanlış aslında; çünkü aslında doğrusunu yapıyor, yani gölgelerdeki detayları alıyor, ama burada bir seçim yapmak zorunda, seçimini de parlak alanlara daha az önem vermekten yana kullanıyor. Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modu ise algılayıcısının dinamik aralıktaki başarımına güvenerek, diğer alanları az pozlama pahasına parlak alanları doğru pozluyor. Biliyor ki, bu az pozlanmış alanlar küçük bir işlemle kurtarılacak. Üreticiler algılayıcısının dinamik aralık başarımına güvenmediği modellere bu özelliği zaten koymuyor. Sizin D750’niz de bu anlamda başarılı bir gövde olduğu için onda bu özellik var zaten.

    Özetle; sahnenizde hareketli nesneler varsa, sizin fotoğrafınız amacı bu nesnelerse ve ortamda çok fazla sert ışık varsa Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm doğru çözümdür. Sahneniz sabitse, ya da hareketli nesnelerin fotoğrafınız için bir önemi yoksa ve vaktiniz varsa HDR doğru çözüm olabilir. Eğer hareketli nesnelerinizi de sonuç fotoğrafınızdan ayıklamak isterseniz HDR birleştirme aşamasında bunu da halledebileceğiniz metodlar mevcut zaten.

    HDR çekim tekniği ile ilgili çok detaylı ve uygulamalı bir yazı hazırlığı içindeyim. Yakında yayına alacağım.

    Saygılar.

    Turgay Seven
    Turgay Seven

    Diğer yazılarınız gibi bu yazınız da tek kelimeyle muhteşem. İyi ki varsınız diyor, size ve çalışma arkadaşlarınıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

    Yazınızın konusuna uygun bir tecrübemi paylaşmak istiyorum.
    Bir kaç gün önce kızımın da içerisinde bulunduğu bale gösterisi fotoğrafladım. Şinasi sahnesinde iki akşam devam etti. Işık şiddeti değişken olmakla birlikte, sahnelenen oyuna göre renk de değişti. D850’nin hayran olduğum otomatik beyaz ayarının (auto 1) bazı sahnelerde başarısız olduğunu gördüm.
    Çekim koşulları gerçekten zordu. Flaş kullanmak yasak, ışık da fotoğraf açısından yeterli değildi. Oyunun konusuna göre, bazı bölümlerde fazla, bazı bölümlerde eksik olmakla birlikte, belli noktalarda aşırı fazla olabiliyordu. Fotoğraf çekerken bulunduğum konum, sahne ortasına gelecek şekilde ve 90mm ile tüm sahnenin kadraja alınabildiği bir mesafedeydim.

    Makinemde mevcut ölçüm modlarının hepsini denedim. Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modu bana göre en iyi sonucu verdi. Bunun birinci nedeni her zaman tutarlı olmasıydı. Karanlık bölümler daha karanlık (önümde oturan ve kadrajıma giren seyirciler ile sahnenin genelde kullanılmayan en arka bölümü), sahne bölümünde ise sizin de anlattığınız gibi en aydınlık noktadan ölçüm alarak kendine göre bir değer verdi. En iyi yönü ise görünmesini zaten hiç istemediğim seyircilerin daha da görünmez olmasıydı. Her ne kadar en aydınlık noktadan ölçüm alsa da, sahne genelinde oyuncular karanlık kalmadı.

    Burada dikkatimi çeken ışık ölçümünden ziyade başka bir durum var.
    Bu modla birlikte makinenin otomatik beyaz ayarı da çok tutarlı oldu. Tam istediğim gibiydi. Ne pozlama da, ne de beyaz ayarında artık sürpriz yoktu. Kalan çekimlerimi bu şekilde tamamladım. En kötü tarafı ise Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modunu çok geç denemem oldu. Fotoğrafların sadece %10’luk bir kısmını bu modla çekebildim.

    Yaşadığım bu çekim deneyiminden sonra size bir sorum olacak.
    Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modu makinenin beyaz ayarını etkiler mi? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyor, muhteşem yazılarınızın devamını diliyorum.

    Çok hızlı bir şekilde yazmak zorunda kaldığım için, kelime hataları ve anlatım bozukluğu için affola.

    Turgay Seven
    Turgay Seven

    Sebahattin bey merhaba,
    Öncelikle yazınızı büyük bir heyecanla beklediğimi belirtmek isterim.
    Çok iyi ışıklı bir ortamda fark olur mu bilemiyorum. Ancak az ışıklı ortamda test yaparken, sadece ışığın azlığı değil rengi de önemli. Konuyu biraz açarsam, sahnedeki ışık dışında, arka kısımda bulunan devasa fonda, konuya göre sürekli değişen gri, turuncu, mavi, vb. ışıklar vardı. Bana göre beyaz dengesini en çok bu bölüm olumsuz etkiledi. Neden derseniz, fon rengi gri ağırlıklı iken beyaz dengesi oldukça iyiydi. Bu karmaşık ışık durumunda, Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modu daha iyi sonuç verdi diye düşünüyorum.

    Kapanış sırasında tüm ekip sahneye çıktı. Artık ışıklar sabit, arka fon hafif mavi/gri karışımı bir renk ve değişmiyor. Bu bölümü fotoğraflarken, son 10-15 fotoğrafta Matris ölçüm moduna geçmiştim.
    Biraz önce fotoğrafları incelerken aklıma bir anda İso geldi. Acaba otomatik İso da etkileniyor muydu? Size hemen birkaç değer yazıyorum.

    Manuel mod, beyaz dengesi Auto 1, İso otomatik, maksimum İso 3200
    Diyafram vereceğim örneklerde f/4 sabit olmak üzere;
    Enstantane 1/250’de İso değerleri;
    Matris: Odak uzaklığı 135mm, İso 2800 ve bir başka fotoğrafta 3200
    P.Ağırlıklı: Odak uzaklığı 135mm İso 640 (tek fotoğraf var)
    Bire bir aynı odak olmasa da yakın değerler;
    Matris: Odak uzaklığı 102mm, İso 2800
    P.Ağırlıklı: Odak uzaklığı 95mm İso 720
    Matris: Odak uzaklığı 145mm, İso 2.200 ve bir başka fotoğrafta 3.200
    P.Ağırlıklı: Odak uzaklığı 155mm İso 720 (tek fotoğraf var)
    Çok fazla uzamaması açısından detayları yazmıyorum ancak, 1/500’de Matris ölçüm modunda makinem maksimum verdiğim iso değeri 3200’ün altına inmezken, Parlaklık Ağırlıklı ölçüm modunda, odak uzaklığına göre değişmekle birlikte, en düşük 1250, en yüksek 1800 İso değerlerini aldım.

    Durum böyle Sebahattin Bey. Ölçüm modlarının beyaz dengesine etkisini konuşurken,bu verilerden sonra bir de İso’ya etkisi var mı sorusu çıktı karşımıza. 😊
    Teşekkür ederim, iyi geceler.

    Turgay Seven
    Turgay Seven
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Merhaba Sebahattin Bey,
    Öncelikle bilgi için teşekkürler.

    Karanlık kısımların aydınlatılma ihtiyacı olmadığı için ISO seviyesinin düşük olması, sizin de belirttiğiniz gibi teknik olarak olması gereken bir durum. Fakat kullanıcılar açısından pratikte bu durum oldukça önemli ve çoğu kişinin de bunun farkında olmadığını düşünüyorum.

    Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modunda, ana konumuzun ışığı istediğimiz düzeydeyse, ne gerek var Matris kullanıp fotoğrafta gereksiz alanları aydınlatarak ISO yükseltmeye. Ben son yaptığım çekimde bunu düşünememiştim. Eğer düşünebilseydim, çekimlerime ilk Parlaklık-Ağırlıklı ölçüm modunda başlardım.

    İstediğim fotoğrafı 700-1000 aralığı ISO kullanarak almak yerine, çoğu fotoğrafım Matris modundan dolayı 3000 ISO civarlarında.

    Özetle çoğu kullanıcının bu detayların farkında olmadığını varsayarsak, ölçüm modlarının beyaz dengesine etkisi olup olmadığı ile birlikte, bence daha da önemli olan ISO’ya olan net etkisi.

    Bu bakımdan, konuyla ilgili hazırlayacağınız yeni yazınızda, ISO konusuna da değinmenizin çok faydası olacağını düşünüyorum.
    Teşekkürler.

    H_kahraman
    H_kahraman

    Highlight weighted ölçüm metodu ile sahnenin en parlak noktasını mı ölçüyor, normal spot ölçümü aynı şeyi yapmaz mı?

    H_kahraman
    H_kahraman
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Teşekkürler Sebahattin bey. Daha önce Highlight Weighted ölçümü kullanmıştım, ancak hep en parlak noktaya odaklanmıştım. Belki de bu nedenle sonuçlar istediğim gibi olmadı. Şimdi devamlı spot ölçümü kullanıyorum.

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    12
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x