Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAF ve VİDEOFotoğrafın TemelleriPozlama Telafisi Nedir, Ne Zaman ve Neden Kullanılır?

    Pozlama Telafisi Nedir, Ne Zaman ve Neden Kullanılır?

    -

    Fotoğraf çekerken, makinemizdeki “P, S, A, M” olarak varolan fotoğraf çekim modlarından birisini kullanırız. “M” çekim modu dışındaki modlarda makinemiz, ortam ışığını ölçer, doğru pozlama değerlerine göre DiyaframPerde hızı ve/veya ISO değerlerinden en az bir tanesini kendisi belirler. Bazen makinemizin önerdiği bu pozlama değerlerine müdahale etmek isteyebiliriz. Bunu yapmak için “Pozlama telafisi” işlemi kullanılır. Bu da fotoğraflarımızı daha aydınlık veya daha koyu yapmamızı sağlar. Umarım bu yazımda “Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır?” türünden tüm sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.

    Peki, madem fotoğraf makinesi zaten uygun pozlama seviyesini kendisi belirleyebiliyorsa, biz neden bu ayarı değiştirmek isteriz?

    Birincisi, karşılaşabileceğiniz bazı özel koşullar nedeniyle kameranızın pozlama ölçüm sisteminin kafası karışabilir. Makinenizin pozlama ölçüm algılayıcıları, sahnenizdeki tonlara göre çalışır, daha sonra bir dizi hesaplama neticesinde bu değerlerin ortalamalarını alır. Makine üreticileri çoğu sahnenin ortalama değerinin %18 gri olarak tanımlanan orta gri bir tona dönüşeceğini standart olarak kabul etmişlerdir. Bu nedenle, kadrajınızdaki tonlar bu orta gri tonundan daha koyu ise, makinenizin ölçüm cihazı doğru pozlamaya yetecek kadar ışık olmadığını ve dolayısıyla fotoğrafınızın karanlık olacağını varsayar. Bunun tersi olarak, kadrajınızdaki tonlar orta griye oranla daha açıksa, makinenizin ölçüm cihazı uygun pozlamayı sağlamak için çok fazla ışık olduğunu hisseder ve fotoğrafınızın aşırı parlak olacağına karar verir. Kameraların bu ölçüm sistemleri çoğu zaman doğru sonuçlar üretir, ama bazen durum öyle olmayabilir.

    Bazı durumlarda gerçekte orta griye kıyasla daha parlak olması gerekebilir. Bunun en klasik örneği karlı bir sahne fotoğrafıdır. Fotoğraf makinenizin ölçüm sistemi, karla kaplı bembeyaz sahnenin gri olacağını varsayar ve bu nedenle, ışığın gerçeğinden daha fazla olduğunu varsayarak, daha az pozlama yapması gerektiğine karar verir. Tabi hiçbir fotoğrafçı bunu istemez.

    İşte bir örnek, aşağıda gördüğünüz

    • Soldaki fotoğraf kamera ölçüm sisteminin önerdiği pozlama değerinde çekildi,
    • Sağdaki fotoğrafa +1 pozlama telafisi uygulandı.
    Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır?
    Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır?
    +1 Pozlama telafisi uygulanmış

    Buna başka bir örnek, gece fotoğraflarıdır. Kamera ölçüm sistemi gece olduğunu farketmez, sahnenin karanlık çıkacağını varsayar, aydınlatmak için pozlamayı artırır. Fotoğrafınız sanki yıkanmış gibi çıkar. Poz telafisi, kontrolu ele almanıza ve doğru pozlamayı ayarlamanıza izin verir. Aşağıdaki fotoğraflardan;

    • Soldaki fotoğraf kameranın  ölçtüğü pozlama değeri ile çekildi, koyu alanlar aydınlatılmış
    • Sağdaki fotoğraf -1 EV pozlama telafisi uygulanarak çekildi, gerçek görünümü böyleydi.
    Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır?
    Normal
    Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır?
    -1 Pozlama telafisi uygulanmış

    Pozlama telafisini kullanmak isteyebileceğiniz bir diğer neden, “doğru” pozlamayı sevmemeniz olabilir. Bazı durumlarda fotoğrafınıza depresif bir ruh hali veya drama eklemek için sahneyi koyulaştırmak veya aydınlatmak isteyebilirsiniz. Fotoğrafçılık sonuçta sanatsal bir çaba ve son derece kişiye özeldir, bu yüzden pozlama telafisi bunu gerçeğe dönüştürmek için güzel, basit ve kullanışlı bir araçtır.

    DSLR kameralar bize çektiğimiz fotoğrafların sonuçlarını hemen kontrol etmenize imkan tanırlar. Bir fotoğrafı çekeriz, LCD ekranda gördükten sonra, daha parlak sonuçlar için poz telafisini yükseltebilir veya daha koyu sonuçlar için poz telafisini düşürebilir ve hemen başka bir fotoğraf çekip test edebiliriz.

    Pozlama telafisi ayarı

    Pozlama telafisi özelliği hemen hemen tüm DSLR makinelerde bulunan bir özelliktir. Genellikle aşağıdaki şekildeki gibi gösterilir. Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır? işaretleriyle gösterilen düğmeye basılı tutarak, kadranı çevirdiğinizde, pozlamayı + veya – yönde değiştirebilirsiniz. Değişim değerleri de sağdaki şekilde görüldüğü gibi skalasından izleyebilirsiniz.

    Pozlama telafisi nedir, nasıl yapılır?

    Farklı Kamera Modlarında Pozlama Telafisi

    Pozlama telafisi nedir, bunu artık biliyoruz, fakat bu işlem nasıl gerçekleşir?
    Diyaframı değiştirerek mi, yoksa deklanşör hızını mı, ya da her ikisini birlikte mi?

    Bunun cevabı, kameranızı hangi modda kullandığınıza göre değişir.
    Her kamera modu için neler olduğunu ayrı ayrı açıklayalım:

    Diyafram Öncelikli Mod, “A”

    Diyafram Öncelikli modda (mod kadranındaki A), pozlama telafisi perde hızını değiştirir. Unutmayın ki bu modda, diyafram değerini siz ayarlarsınız ve kameranız buna karşılık gelen perde hızını otomatik ayarlar. Diyaframı değiştirirseniz, fotoğraf makineniz sadece buna karşılık gelen perde hızını ayarlar ve pozlama seviyesinde herhangi bir değişiklik olmaz. Pozlama telafisi uygularsanız, diyaframınız aynı değerde kalırken perde hızınız, telafi uyguladığınız oranda değişir.

    Deklanşör Öncelikli Mod, “S”

    Deklanşör Öncelikli modda (mod kadranındaki S) poz telafisi diyafram değerinizi değiştirir. Temelde “Diyafram Öncelikli mod”un tersidir. Perde hızını ayarladığınızda, kamera buna karşılık bir diyafram değeri belirler. Pozlama telafisi, bu diyafram değerini değiştirmenize izin vererek pozlamayı değiştirir.

    Program modu, “P”

    Program modunda (mod kadranındaki P), poz telafisi perde hızını değiştiriyor. Şimdiye kadar kullandığım kameralarda böyleydi. Sizin kullandığınız kamerada değişik olabilir. En doğru bilgi için kameranızın kullanım kılavuzuna göz atmanız gerekebilir.

    Manuel mod, “M”

    Manuel modda, kamera sizin için bir poz değeri ayarlamaz, her şeyi kendiniz yaparsınız. Diyaframı veya deklanşör hızını her değiştirdiğinizde, pozlama değerini değiştiriyorsunuz demektir.

    Manuel Modda Pozlama Telafisi kontrolü

    Manuel modda Pozlama telafisi kendi başına pozlamayı değiştirmez, sadece sayacın kalibrasyonunu değiştirir.

    1) Sabit ISO ile Manuel Pozlama telafisi (Tam manuel mod)

    Kullanıcı, pozlama göstergesi “0” görünene kadar diyaframı ve/veya deklanşör hızını ayarlar. Eğer operatör +1 EV ekstra pozlama istiyorsa, diyafram ve/veya deklanşör hızını, pozlama göstergesinde +1 görülecek şekilde ayarlar.

    2) Otomatik Pozlama Modu (Otomatik ISO ile manuel mod dahil)

    Fotoğraf makinesi, seçilen moda bağlı olarak pozlama göstergesinin 0’da tutulacağı şekilde enstantane hızını ve/veya diyafram değerini ve/veya ISO değerini ayarlar. Pozlama telafisinin otomatik uygulanabileceği tek yöntem Otomatik ISO ile birlikte kullanımıdır.

    NOT: Otomatik ISO’ya sahip Manuel Pozlama Modu, pozlamayı DEĞİŞTİRMEZ – pozlamayı yalnızca operatör değiştirebilir. Bununla birlikte, pozlama telafisini kullanmak, ISO’nun değiştirilmesinin bir sonucu olarak kameranın ürettiği JPEG’lerin parlaklığını değiştirir. Yani RAW+JPEG çekim yapıyorsanız, RAW dosyada ayrı, JPEG dosyada ayrı bir pozlama görürseniz bunun nedeni budur.

    Özetlersek;

    Hepimiz pozlama işlemi üzerinde tam kontrole sahip olmak istiyoruz. Birçoğumuz Manuel modda çalışmak istemiyoruz. Diyafram Öncelikli gibi bir modda çalışırken, kamera size bir çok avantaj sunuyor. Bana kalırsa buradaki en önemli faktör, çekim hızımız, yani karşımıza çıkan bir fotoğraf fırsatı karşısında ne kadar kısa sürede aksiyon aldığımızdır.

    Daha önce pozlama telafisi kullanmadıysanız, deneyin. Buna aşina iseniz, kendi ipuçlarınız ve deneyimlerinizi aşağıdaki “Yorumlar” kısmından lütfen benimle paylaşın.

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Picture Control: yalnızca RAW çekenlerin kaçırdığı faydalı özellikler

    Her zaman ve yalnızca RAW çekseniz dahi, çektiğiniz karenin fotoğraf makinenizin elektronik vizöründe veya arka LCD'sinde gördüğünüz hali JPEG'tir ve seçtiğiniz Picture Control profilindeki değişikliklerin uygulanmış halidir.

    Film geliştirmede (banyo etmek) önemli iki problem: Sis/Buğulanma (fog) ve Ağ Dokusu (reticulation)

    Sebahattin’in yayınladığı “gürültü azaltma” üzerine olan yazıdaki güncel adıyla “gürültü” ya da eskilerin deyimi ile “gren” fotoğrafçıların üzerinde çok durduğu bir problem. Ancak dijital fotoğraf makinası kullananlara “Allah başka dert vermesin” dersek yeridir.

    Nikon Z8 Ayarları

    Umarım bu makaleyi faydalı bulursunuz. Belirtmeliyim ki, bunlar benim için işe yarayan Nikon Z8 Ayarları 'dır ve sizin ihtiyaçlarınıza uymuyor olabilirler. Bu ayarlar elbette böyle sabit kalmayacaktır. Z8'in özelliklerini keşfetmeye devam ettikçe, özel düğme atamalarında ince ayarlar yapmaya devam edeceğimden eminim.

    Renkli negatif film banyosunda cevap bekleyen sorular

    Bir önceki yazıdan geldiğimiz nokta burası. Sanki sürekli renkli film banyo ediyormuşum gibi işi “cevap bekleyen sorular” kısmına getirdim. Ancak renkli film banyosu hakkında onlarca makale okuyup onlarca video izleyince insan kendini yıllardır renkli film banyosu yapıyormuş gibi hissediveriyor.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    15 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Ersin
    Ersin

    Merhaba Sebahattin bey.
    Ayrıntılı ve anlaşılır makaleleriniz için kendi adıma teşekkür ederim.
    En azından Nikon kullanıcıları için küçük bir düzeltme yapmak istiyorum.
    Manuel modda iseniz ve “Otomatik ISO” kullanıyorsanız, pozlama skalası “0” gösterdiği halde ISO, ayarladığınız “Pozlama telafisi” kadar arttırılır.
    Örneğin 3 stop pozlama telafisi verirseniz pozometreniz sıfırı da 3 durak ile değiştirir ve sayaçta “0” görünmesine rağmen çok fazla pozlanmış fotoğrafla sonlanır.

    Güngör
    Güngör
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Bir hayvanat bahçesinde çekim yapıyordum.
    Kamera Nikon D810, iso 400, manuel mod, skala 0, fotoğrafım karanlık çıktı. +1.5 pozlama telafisi uyguladığım halde görüntü değişmedi. Yanlış bir şey mi yapıyorum. Gölgeler hala siyahtı.

    Umut
    Umut

    “Eğer bir fotoğraf karanlık görünüyorsa + EV, görüntü parlak görünüyorsa -EV uygularsınız”

    Bu bence doğru değil. Çok aydınlatılmış bir sahnenin önünde bir özneniz varsa ölçüm cihazı buna göre yanıt verir ve görüntünün nispeten koyu orta griye doğru koyulaşmasına neden olur ve böylece konunun az pozlanması sağlanır. Bu nedenle konunun doğru şekilde görüntülenebilmesi için + EV uygulamanız gerekir.

    Tersine karanlık bir arka planın önündeki bir konu için -EV uygulamanız gerekir. Çünkü kamera ölçümü sahneyi göreceli olarak daha açık orta griye doğru aydınlatmak isteyecektir böylece konu aşırı pozlanmış olur.

    Umut
    Umut
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Tamam anladım siz haklısınız ben farklı değerlendirmişim mantıklı olan sizinki.

    Nuri Güleryüz
    Nuri Güleryüz

    Merhaba
    İlk kameram nikon d5300 ü yeni aldım ve poz ölçümü konusunda kafam fena karışmış durumda. Yukarıda açıkladığınız şeyleri bile karıştırdım. Bana aşağıdaki durumları benim anlayabileceğim şekilde açıklayabilirseniz memnun olurum.
    Ayarlarım: Manuel mod, iso 100, f/4, 1/500
    1) pozlama telafisi 0 – pozlama ibresi 0 gösteriyor
    2) pozlama telafisi +2 – pozlama ibresi 0 gösteriyor
    2) pozlama telafisi -2 – pozlama ibresi 0 gösteriyor

    Nuri Güleryüz
    Nuri Güleryüz
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Cevabınız için çok teşekkürler
    Şimdi daha iyi oluştu kafamda
    Manuel mod un özel bir durumuymuş demek
    Yazılarınızı okudukça sorularım illa ki olacak 🙂

    Deniz Özdemir
    Deniz Özdemir

    Merhaba Sebahattin bey
    Bir süredir sizin sitenizi takip ediyorum ve hayal edemeyeceğim kadar bilgiye ulaştım. Hiç bir yerde bulamadığım ve bulupta okuduğumda anlayamadığım birçok şeyi ve özellikle de AF sistemini sizin sayenizde anlayıp pratiğe aktarabildim. Bu paylaşımlarınızın devam etmesini diliyorum.
    Elinize emeğinize sağlık

    Güler Samur
    Güler Samur
    Makale Puanlama :
         

    Merhaba hocam

    Pozlama telafisi ile ilgili makalenizi okudum.Her makaleniz çok faydalı bilgiler içeriyor bizler için . Binlerce teşekkürler hocam.

    Kolay pozlama ile pozlama telafisi arasında ne fark vardır Birinci ricam bu soru

    İkinci ricam da yoğun kar yağışı olan bir bölgeye gideceğim. ilk defa RAW çekeceğim. ve bu konuda kendime güvenim yok Ayrıca RAW
    ile çekilen kar fotoğraflarının ayarı iyi yapmak kaydı ile düzenlemeye ihtiyacı olur mu ?

    Sağlıklı günler dilerim.

    Güler Samur
    Güler Samur
    Makale Puanlama :
         

    Merhaba hocam

    Öncelikle cevap vermede geç kaldığım için ve kolay pozlama telafisini kolay pozlama olarak eksik yazdığım için çok özür diliyorum. Nikonun kullanım kılavuzunda kolay pozlama telafisi olarak isimlendirilmiş ve ben de sadece kolay pozlama olarak alıp size yanlış soru sordum

    Pozlama telafisini çok iyi
    anladım ve daha önceki yorumunuzdaki harika önerileriniz doğrultusunda fotoğraflar çekeceğim.

    Gerek blogunuzdaki yazılarınız ile
    gerekse sabırla bizim sorularımıza tekrar tekrar verdiğiniz aydınlatıcı
    cevaplarınız ile bizleri bilgilendirdiginiz için binlerce teşekkürler hocam

    Sağlıklı günler dilerim

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    15
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x