Harika Fransız Köyleri dizimizin ikinci durağı, Kuzey Doğu Fransa’nın Alsace bölgesindeki en güzel köyü olan Riquewihr. Büyülü tepeleri, üzüm bağları, birbirinden değişik, güzel evleriyle, Şarap Yolu üzerinde bulunan Alsace’nin incisi bu harika köyün havası şarap üretimi için en uygun koşulları oluşturuyor.
Köyü çevreleyen ve gördüğünüzde sizi hemen etkisi altına alan Schoenenbourg’un büyüleyici tepeleri burayı Kuzeyin sert rüzgârlarından koruyor. Alsace bölgesine özel ahşap ve beton karışımı, en fazla iki katlı rengarenk ve değişik mimarideki evlerin birbirleriyle uyumu, yaklaşık 1200 kişinin yaşadığı bu şirin köyü yılda 2 milyondan fazla kişinin ziyaret etmesinin başlıca nedenlerinden.
Buraya “Köy” diyorum ama Riquewihr sakinleri buraya köy denmesinden hoşlanmıyor. Bu yerleşim alanı 1320 yılından bu yana şehir statüsüne yükseltilmiş ve Fransa’nın 100 güzel şehri arasında yerini almış. Bu zamana kadar da “Alsace’ın incisi güzel şehir Riquewihr ” olarak bu ünvanını korumuş.
Coğrafi konumu gereği Alsace bağcılığının en bilinen yerlerinden biri olan, 15. ve 16. Yüzyıldan günümüze uzanan ve etrafını kuşatan kalıntıların mistik cazibesi, mikro ikliminin yumuşaklığıyla Riquewihr sizi cezbedici ihtişamıyla karşılıyor.
Strasbourg’dan hareket ederek Alsace şarap yolunda muhteşem manzaralar eşliğinde yaklaşık bir saatlik yolculuktan sonra, Colmar’a 12 km ve Ribeauville’ye 4 km uzaklıkta bulunan Riquewihr’in girişinde arabamızı park ettiğimizde, solumuzdaki taştan örülü surlar önce bizi şaşırttı.
Birbirinden farklı tonlarda pastel renklerle bezenmiş evlerin her biri ayrı renkte sıra sıra dizilmiş, sanki bir açık hava müzesinde birbirleriyle yarışan eserleri andırıyorlar. Gözlerinizi bu evlerden ve biribirinden farklı lezzetleri barındıran kafelerden alamıyorsunuz.
Köy sakinleri çok sempatikler, alışveriş yaptığınız yerlerdeki çalışanlar hep güler yüzlü, sokaklarında rastladığınız herkes birbirine selam veriyor.
Ne dersiniz, huzur bu değilse nedir?
Riquewihr cazibesini, muhteşem korunmuş halinden alıyor. Her sokağında, 15.-18. Yüzyıla kadar uzanan yarı ahşap evleri bunu size hissettiriyor.
Köyün yukarılarına yürüdüğünüzde 25 metre yüksekliğinde beş katlı Dolder kulesi ile karşılaşılır. İçindeki bir çan, düşman görüldüğünde alarm vermek için çalınıyormış. Bu kule, Alsatian’da “en yüksek nokta” anlamına geliyormuş ve kasabadaki diğer tüm yapılardan daha yüksek bir saat kulesidir.
Kule 1550 yılında inşa edilmiş.
Kulenin ortasından geçen kapıdan, yani köyün girişinden bakıldığında ana cadde sizi tüm güzellikleriyle karşılıyor.
Burayı ziyaret etmeyi planlıyorsanız (ki mutlaka planlayın); müthiş bir enerji patlaması yaşayacağınız daracık sokaklarını, tekrar tekrar gezmek isteyeceğiniz, size gülümseyen rengarenk evleri, pencere ve balkonlarından sarkan her renkteki çiçekleri ve mistik ambiyansı, şarap tadımı yapacağınız olağanüstü şarap evleri ve restoranlarıyla bezenmiş bir köy bulacaksınız.
Riquewihr keşfedilmeye değer olağan üstü bir güzellik.
Çok güzel, huzur dolu bir günün sonunda, bize bu güzellikleri yaşattığı için teşekkür ederek Riquewihr’den ayrılıyoruz.
Gezi boyunca kullandığım ekipmanlar:
- Nikon D810 gövde
AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G IF-ED VR II objektif
AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR objektif - Olympus OM-D E-M1 Mark II gövde
M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 objektif.
“Harika Fransız Köyleri” yazı dizimin diğer yazıları:
Yakında başka bir Gezi Günlüğümde buluşmak üzere.