Hue/Saturation Adjustment Layerlar kullanarak Siyah Beyaz Fotoğraf elde etmek
Hadi başlayalım:
- SB yapacağımız fotoğrafı açalım. (burada “Ctrl+J” background layerdan kopya oluşturarak devam edebiliriz)
- Hemen bir “Hue&Saturation” adjustment Layer açalım ve “Saturation” ı minimum yapalım. Ve bu layer adını “Grayscale” (burada belirtmekte yarar var. SB dediğimiz fotoğraf aslında Gri tonlardan oluşan bir fotoğraftır. Zone Sistemini hatırlayın lütfen.
- Yeni bir “Hue&Saturation” layer daha oluşturarak sadece modelin ten renginin SB dönüşümü için düzenleme yapalım. Bu layerın adını “Ten rengi” yapıyorum.
- Şimdi,
- Grayscale layerını disable yapalım.
- “Ten rengi” layerını seçelim.
- Bu layerda “Preset” in hemen altında yer alan “el” şeklinde olan “Click and drag” tıklayalım.
- Mouse damlalık şeklini alacaktır. Ten üzerine gelip tıklayarak renk seçelim. Bunu yaptığımızda “Hue & Saturation” panelinin alt kısmında yer alan renk skalasında seçilen ten renginin geldiğini göreceksiniz.
- Ancak dikkat ederseniz bu seçimin de çok hassas olmadığını fark edeceksiniz. Bunu ayarlayabiliriz.
- Şimdi “Hue” ayarını minimum yapalım. Artık ten rengi ve bu renge yakın olan alanları daha belirgin göreceğiz. Burada yer alan iki renk skalasının tanımı şudur;
- Üstte olan “Target” yani hedef renktir
- Altta olan “result” yani sonuç, seçilen renktir.
- Burada ten rengini işaretleyen sola ve sağa baka iki imlecin ayarı ile seçimi daha da hassas yapacağız.

Bunu tam ortasından tutarak da hareket ettirebiliriz.
Bütün çalışmalarım sürecinde öğrendiğim en temel şey PS nin esası “Select/Seçme” ve “Layer/Katman” üzerine. Bunları anlayıp kullanmaya başladığınızda yapamayacağınız bir şey kalmıyor.
Burada yaptığımız renge bağlı “Select ve mask” işlemidir.
Ve “Hue” normal değerine alalım.
- Grayscale layerını enable yapalım.
- “Ten rengi” layerına tıklayıp seçelim. “Ctrl+i” ile “invert” edelim.
- “X” tuşuna basarak “Foreground” rengini default yapalım. “D” ile beyaz seçelim.
- Brush “B” seçelim. Boyut (alt gr+sağ klik ile Mouse sola sağa hareket ettirin), Application Menu de “Mode, Flow” ayarladıktan sonra “ten” i boyayalım.
- Artık “Ten rengi” layerındaki ayar panelindeli “Lightness” ile ten ışık seviyesini değiştirebiliriz. Ben “+48” olarak arttırdım. “Skin” layerının yanındaki “göz” işaretine tıklayıp disable yaparak farkı görebiliriz. Tekrar tıkladığımızda “enable” yani aktif olacaktır.
Çalışma konusu: kendinize ait farklı renkleri olan bir fotoğrafta bu işlemleri değişik renkler için yaparak tecrübe kazanmaya çalışınız.
- Bu işlemi fotoğrafta yer alan başka renkler için de yapabiliriz. Bu fotoğrafta “sarı” renk ağırlık olduğu için farklı bir renk seçemiyorum.
- Eğer yaptığımız boyama işlemi (ki aslında boyadığımız alanı seçiyoruz) olmamışsa “Silme” işlemi ile istenmeye yerleri temizleyelim. Bunun için Erase “E” ile silgiyi seçip etkilenmesini istemediğimiz alanları siliyoruz. Bunu yaparken
- “Tool Menu” de “Foreground” beyaz olmalı. Bunun için “D” tuşu ile bu renklerin orijinal (Foreground= Siyah, Background=Beyaz) haline dönmesini sağlayalım. Daha sonra “X” tuşu ile “Foreground=Beyaz” yapalım.
- Boyama yaptığımız “Ten rengi” layerına “Alt+Klik” yapalım. “Mask” işlemi yapılan bu layer ekrana gelecektir. Aynı şekilde bir daha “Alt+Klik” yaparsak ekran fotoğrafa geçiş yapar.
- “E” ile “Erase” seçelim. Ve geri almak istediğimiz yerleri silelim.
Burada yapabileceğimiz güzel bir uygulama daha vardır. Bu tamamen fotoğrafın özelliğine göre uygulanacak bir şey. Ancak benzer düşünce ile farklı uygulamalar yapılabilir:
- Modelin sadece yüz ve yakın çevresinin daha aydınlık olmasını sağlayacak kolay bir uygulama.
- Bunun için “Adjusment Layer” dan “Level” açalım.
- Beyaz seviyeyi yarıya yakın kapatalım. Ya da istediğimiz kadar.
- Application Menuden “Opacity” ve Flow” u %100 yapalım.”Foreground=siyah” olsun.
- Brush “B” seçip modelin yüzünü kapsayacak kadar büyütüp (Alt gr+sağ klik) modelin yüzüne tıklayalım. Bu alanı “CTrl+T” ile seçerek istediğimiz gibi büyütüp küçültebiliriz.
- “Level” ayar kısmındaki “Feather” ile seçim alanın keskinliğini istediğimiz kadar yumuşatarak oldukça güzel bir sonuç alabiliriz.
Biraz gren vermeye ne dersiniz?
- En üste bir layer açalım. Bunu ya “Layer Menu” den ya “Application Menu>Layer>New” den ya da “Ctrl+Shift+N” ile yapabiliriz.
- Burada mode “Overlay” ve “Opacity %50” olacak. Ve alttaki kutuyu (Fill with Overlay-neutral color) tıklayıp gri renkli bir layer elde edeceğiz. “Overlay” fotoğrafa bindirilmiş olması demektir.
- Bu layerı “Smart Object” yapalım.
- Şimdi Application Menuden Filter> Noise> Add Noise ile bu layerı grenlendirecek smart filtreyi uygulayalım.
- İstediğimiz yoğunlukta gren seçip “OK” tıklayalım.
Ya da
- “Ctrl+Shift+Alt+E” ile daha önce yaptığımız bütün değişiklikleri birleştirerek yeni bir layer oluşturalım. Bu daha önce üzerinde çalıştığımız layerları kapatmadan saklı tutup en yukarıda bütün işlemleri birleştirerek yeni bir layer oluşturur. Bunun için yukarıda anlatılan 8-12 arasındaki işlemi yaptığım “Layer 1” disable yapıldı. Daha sonra Mouse ile “Levels 1” tıklandı. Bu durumda “Ctrl+Shift+Alt+E” işlemi yapıldı. Gördüğünüz gibi daha önceki layer’lar korunmaktadır. Yeni layer “Layer 2” olmaktadır.
- Ve bu “Layer 2” yi “Smart Object” e çevirelim.
- Burada “Filter> Filter Galery” açarak istediğimiz filtreyi uygulayabiliriz. Değişik bir şey olması için “Palette Knife” seçtim.
Burada modeli normal görünüşüne alalım:
- Bunun için “Layer 2” seçili iken “Mask” (invert etmiyoruz) oluşturalım.
- “Brush” seçelim. Büyüklüğünü ayarlayalım. Application Menu” deki “Opacity, Flow, Smooting” %100 yapalım ve modeli boyayalım. Bu işlem seçim ya da seçim dışı bırakma uygulamasıdır. Model siyah olduğunda seçim dışı kalmış oluyor.
- Elde ettiğim son fotoğrafta kontrast düşük geldiği için “Adjustment Layer” dan “Brightness & Contrast” ayarı açıp “Clipping Mask” yaptıktan sonra kontrastı arttırdım. Bu işlem model hariç diğer alanlarda etkili oldu.
Clipping Mask: Bu işlemi yaptığınızda bu layer sadece bir alt layer üzerinde etkili olacaktır. Bunu yapmak için
- “Clipping Mask” olmasını istediğimiz layer’ı seçip “Ctrl+Alt+G” yapılır.
- İlgili layer seçilir. Application menüden “Layer>Create clipping Mask” yapılır.
- İlgili layer seçilir. Layer panelde Mouse seçilen layerın biraz soluna boşa getirilerek sağ tıklanır. Açılan seçim panelinden yapılır.
- Mouse imleci işlem yapacağımız layer ile bir alt layerın sınır çizgisine getirilerek “Alt+Klik” yapılır. İmleç burada iken “Alt” tuşuna bastığınızda imlecin şekil değiştirdiğini göreceksiniz.
Fotoğrafın son durumu:

- “Brightness & Contrast” layerı seçili iken 13-14-15 nci maddelerde anlatılanları uygulayabilirsiniz. Önce “Ctrl+Shift+Alt+E” ile “Layer 3” ü oluşturursunuz.
Çalışma konusu: Farklı filtreler kullanarak fotoğrafınıza değişik görünüşler getirin.
Önemli not: çalışma esnasında yukarıda akışa uygun olmayan işlemlerle karşılaşırsanız önce hatanın hemen öncesine dönüp yeniden deneyin. İşlem sırasının değişmesi bile uygulamak istediğinizi gerçekleşmemesine neden olabilir. Örneğin gerekli olduğu anda “Foreground-Background” geçişini yapmazsanız boyama ya da silme işlemi yanlış olacaktır.
Başka bir fotoğrafta yaptığım çalışmayı mukayese etmeniz için aşağıda sunuyorum:
Günaydın, Okyar Hocam. Bu titiz çalışmayı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Fevkalade yararlandım. Sağlıcakla kalınız.
Osman Bey çok teşekkür ederiz.
sevgi ve saygılarımızla
Ellerinize sağlık Okyar bey, çok güzel bir anlatım olmuş.
Yukarıda sizin de kullandığınız gibi, katmanları smart object (akıllı nesne)’lere çevirmek çok önemli. İzlediğim birçok PS anlatımında bu artık el alışkanlığı olmuş. Oluşturulan her yeni katman hemen akıllı nesneye çevriliyor. Bu, o katmanda yapılan ayarlamalara daha sonradan tekrar dönüp değiştirebilme esnekliği sağlıyor. Hatta fotoğrafı camera raw’dan PS’a aktarırken shift tuşu basılı olarak “open image” tıklanırsa, fotoğraf PS’da direk akıllı nesne olarak açılıyor ve ihtiyaç halinde tekrardan camera raw’a dönmek mümkün oluyor.
Serinin yeni yazıları için takipteyim.
Selam ve saygılarımla.
Öner Bey çok teşekkürler.
Serinin her ikisi de ayrıntılı ve yararlı. Elinize, bilginize sağlık.
Mehmet Bey çok teşekkür ederiz.
İyi bir hafta sonu diliyoruz