Adobe’nin yeni maskeleme araçları için hangi uygulamasının kullanılacağı konusunda birçok kişi gibi sizlerin de kafası karışmış olabilir; Lightroom, Camera raw, Photoshop, hangisi? Öyle ya, Adobe, akıllı maskeleme araçları bu üç uygulamasında da devreye aldığını yakın zamanda duyurmuştu.
Şimdi size
“Bu işlemler için yalnızca Photoshop yeter” desem?
Bunu derken, Lightroom veya Camera Raw maskeleme araçlarının yetersiz olduğunu söylemek istemiyorum. Aksine son derece güçlü özelliklerle donatılmışlar. Ben de çoğu zaman Lightroom ve Camera Raw yeni akıllı maskeleme araçlarını kullanıyorum ve Adobe’ye her defasında bunun için teşekkür ediyorum. Ama o araçlar ne yazık ki Photoshop kadar güçlü değiller.
Peki güçleri nerede tıkanıyor, aralarındaki farklar neler?
Bu videomuzda Camera Raw ve Photoshop yeni maskeleme araçlarını gözden geçirdik. Nasıl kullanılacağını ve aralarındaki farkları değerlendirdik.
Bu videonun sonunda bakalım siz de “Evet, maskeleme için Photoshop tek başına yeterli” diyecek misiniz. Üstelik katmanlar ile çalışmanın esnekliğini yitirmeden.
Bir süre önce yeni maskeleme araçları ile Lightroom’da neler yapılabileceğini özetleyen bir yazı kaleme almıştım. Gözden kaçırmış dostlarımız o yazımıza buradan ulaşabilirler.
Mühendislik altyapım nedeniyle, yaptığım her aktivitede bir iş akışı oluşturmayı ve buna bağlı kalmayı alışkanlık edindim. Bu alışkanlığımı fotoğraflarımı düzenlerken de devam ettiriyorum; RAW seviyesinde yapılacakların hepsini Camera Raw’da yapıyorum, buradaki, işlemlerim bittiğinde Photoshop’a aktarıp diğer gereken düzenlemeleri yapıyorum. Bu da beni akıllı nesneler ile uğraşmak zorunda bırakmıyor.
Katkılarınız için şimdiden teşekkürler!

Sizin için küçük ve basit olan iki tuşa basmak, bizim için önemli bir güç ve motivasyon demek.
Arthenos.com olarak gerek blogumuzda, gerek sosyal medyada ve gerekse Youtube kanalımızda sizlerle paylaştığımız makale ve videoları bir ticari beklenti gütmeden üretiyor ve geliştiriyoruz. Bizi memnun edecek yegane şey sizin beğenileriniz ve takibiniz oluyor. O nedenle videomuzu beğenmeyi ve kanalımızı ve web sitemizi takip etmeyi unutmazsanız, gelecekteki paylaşımlarımız için bizi çok motive etmiş olursunuz.
Bir sonraki video-yazımızda Adobe’nin akıllı maskeleme araçlarından Select Subject yani Konu seçimini ele alıyoruz.
Değerli Sebahattin beyciğim
Az önce posta kutuma düşen yeni makalelerimiz var mesajınızda sizin gülen yüzünü görünce çok mutlu oldum. Videonuzu hemen izledim. Ben de son günlerde bu yeni araçlarla ilgilenmeye çalışıyordum ki bu videoyu sanki benim için hazırlamışsınız gibi oldu. Emeklerinize sağlık. Çok net ve çok güzel özetlemişsiniz. Devamı sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Sevgiyle kalın.
Hüseyin bey merhaba,
Güzel söz ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Devamı gelir umarım.
Selamlar, saygılar.
Hocam bu yolda ara vermeden devam edin. Yazılarınız zaten çok net ve anlaşılır oluyordu videoda da aynı çizgide devam ediyorsunuz. Umarım fotoğraf çekim teknikleri konusunda da buna benzwer videolar gelecektir. Lütfen bırakmayın.. Selamlar
Gayret ediyoruz Anıl bey,
Umarım devamı gelir. Teşekkürler.
Saygılar.
Merhaba hocam
Yeni Videolariniz hayırlı ve uğurlu olsun.. Makalelerinizdeki bilgiler nasıl eğitici ve öğretici ise videolerinizda da ayni egitim ve öğretim var hocam. Emeginize binlerce sağlık.
Bir süre önce yeni maskeleme araçları ile Lightroom’da neler yapılabileceğini özetleyen makalenizi .okumuştum. Bana çok katkı sağlamıştı.
Ben Lightroom mobil kullanıyorum
maskeleme ve düzenleme araçlarını fotograflarima uyguluyorum. Çok memnunum
Ancak photoshop kullanmasını bilmediğim halde Lightroom mu yoksa photoshop mu diye sorduğunuz fotoğraftaki photoshopun nasıl harikalar yarattığını gördüm.
Bizlere çok değerli bilgilerinizi aktarıp bizleri bilgilendirdiginiz için çok teşekkürler ederim .
Güler hanım merhaba,
Takibiniz ve beğenileriniz için teşekkür ederiz, eksik olmayın.
Saygılar.
“Maskeleme” deyince aklıma aşı, izolasyon gibi şeyler geliyor artık 🙂
Sebahattin Bey zamanını harcayıp bizi bilgilendirmeye devam ediyor.
Teşekkürler sevgili Ertan,
Vaktimiz ve bilgimiz elverdiğince hep birlikte devam edeceğiz.
Yakında daha da yeni araç ve konularla Arthenos dostlarıyla buluşacağız.
Sevgiler.
Maskeleme araçları arasında bu kadar bariz fark olduğunu bilmiyordum. Adobe’nin aynı algoritmayı farklı programlarında benzer şekilde kullandığını, dolayısıyla menüdeki yerleri farklı olsa da aynı sonucu vereceğini düşünüyordum. Gerçekten şaşırtıcı oldu benim için.
Çok faydalı bir video olmuş Sebahattin bey. Zevkle izledim ve öğrendim. Ellerinize emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Bence aynı algoritma diğerlerine de yakına uygulanacaktır Öner bey. Yıllarca yazılım işinin içinde olan biri olarak böyle düşünüyorum. Böylesine kapsamlı uygulamalara bir özellik eklemek öyle ha deyince olamıyor.
Beğenileriniz için teşekkürler.
Selamlar, sevgiler.
Harika olmuş hocam
Devamını dört gözle bekleyeceğim
Slm
Gökalp bey teşekkür ederiz.
Devamı için umutluyuz bizler de.
Saygılar
Videolarada hızlı bir giriş ile başladık … çok iyi olmuş sebahattin bey.. tebrikler
Evet Bulut bey başladık.
Teşekkürler, Selamlar.
Hız kesmeyin hocam bekliyoruz 🙂 🙂 🙂
Teşekkürler, harikasınız…
Eksik olmayın Mikdat bey.
Tek başına yapınca bu kadar oluyor.
Bunu ilk çıraklık denemesi sayalım.
Daha iyileri yakında inşallah.
Selamlar, saygılar.
Hocam bu video çıraklık denemesi ise ustalık nasıl olacak meraktayız 🙂
Teşekkür ederim 🙂