Çevremdeki birçok kişiden duyuyorum, kameralarında kullandıkları dahili flaşların doğru aydınlatma yapmadığını, bazen yetersiz bazen de aşırı aydınlattığını söylüyorlar. bu söylemi yalnızca dahili flaş kullananlardan değil, kimi zaman harici flaş kullanan kişilerden de duyuyorum.
Bunun nedeni, daha doğrusu bu durumu ortaya çıkaran birincil sebep, kameramızda seçtiğimiz Pozlama Ölçüm modu‘dur. İkincil sebep ise, sahnemizdeki nesnelerin konumu ve arka planın durumudur. Bunların arasındaki ilişkiyi ve flaş ölçümündeki çalışma şeklini anladıktan sonra yukarıdaki problemlerin üstesinden gelmek kolaylaşır.
Dahili Flaş kullanılırken ölçüm şu şekilde çalışır
Kameranın Pozlama ölçüm modu “Matris – Değerlendirmeli” olarak ayarlandığında, dahili flaş otomatik olarak TTL-BL moduna geçer. Peki, bunu neden yapar?
Matris ölçümü kullandığınızda, kamera önce tüm çerçevede ortam ışığının parlaklığını kenardan kenara eşit olarak ölçer. Şunu deneyin; kameranızdaki dahili flaşı açın ve önce herhangi bir sahneyi matris ölçüm modu ile ölçümleyin, ardından tam merkezine küçük bir obje koyun ve ona netleyerek bir ölçüm daha alın; pozlamanızda önemli bir değişikliğe neden olmadığını göreceksiniz. Başka bir deyişle, matris modunda, kameranın yaptığı ölçüm, öznenin arkasındaki arka planın ortam ışığı ile sentezlenmesi sonucudur.
Bu yaklaşım kavramı, TTL-BL modunun temel dayanağıdır! TTL-BL’deki “BL” Back Lit” arkadan aydınlatmalı teriminin kısaltmasıdır ve Dolgu Flaşı olarak bilinir.
Deklanşöre bastığınızda, dahili flaş ölçüm yapmak için bir ön flaş patlaması yapar ve yansımanın gücünü yalnızca çerçevenin orta kısmından ölçer, çünkü nesneden gelecek yansımayı ölçmeye çalışır. Başka bir deyişle, flaş ölçüm sistemleri ön flaşları ateşlediğinde daima çerçevede ortalanmış bir konu olduğunu varsayar.
Ardından kamera, çerçevenin merkezindeki nesneden yansıyan ön flaşı temel alır, kameranın matris ölçümüne dayalı olarak, bunu çerçevedeki tüm arka planın parlaklığıyla karşılaştırır ve özne parlaklığını genel sahne parlaklığına eşit kılacak bir flaş gücü hesaplar. Ardından deklanşör açılır ve ana flaş patlar ve fotoğraf çekilir.
Nikon, gövdelerinde dahili flaş kullanırken ve kamera Matris modundayken, flaşı her zaman TTL-BL’de çalışmaya zorlar. Bunun nedeni, TTL ve Matris modunu ne zaman kullanacağına karar veremeyen acemi fotoğrafçıların karmaşık bir karar vermek zorunda kalmasını önlemek içindir.
Kamera ölçüm modu seçiminin flaşın flaş öncesi yansımayı ölçmesi üzerinde kesinlikle hiçbir etkisi yoktur. Flaş, ölçüm anında, hangi kamera ölçüm modunun seçildiğine bakılmaksızın her zaman çerçevenin ortasına bakar.
“Nokta – Spot” ölçümü seçilirse, kamera sadece ortam ışığı nedeniyle konunun parlaklığını ölçer; yani artık arka plan ölçüm verisi yoktur, bu yüzden arka plan bilgisi eksik olduğunda flaşın TTL-BL modunda çalışmasının bir yolu kalmaz. Böylece flaş otomatik olarak TTL moduna geçer ve kameradan flaşa ek ölçüm bilgisi gönderilmez.
TTL modunda flaş, çerçevenin merkezinin parlaklığını “standart” bir parlaklık haline getirmek üzere bir flaş gücü ayarlamak için yalnızca kendi yansıyan ön flaş bilgilerini kullanır. Bu ‘standart’ parlaklık bilgisi kameraya iletilir. Kamera, çerçevenin tam ortasında böyle bir nesne varmış gibi, lensin içinden gelen ışığı da değerlendirip, bu nesneyi ve tüm sahneyi doğru pozlanmış olarak gösterecek şekilde pozlamayı ayarlar. Flaş, ne şiddetle çakacağı kararını kendi vermiştir, kameradan flaşa “şu güçte çakacaksın” bilgisi iletilmez. Flaşın kendi belirlediği bu güce, kamera kendini uydurur.
Flaşla ölçülen alanın boyutu, TTL veya TTL-BL modlarında tam olarak aynıdır. Kamera tarafında ise ölçülecek alanının boyutu, seçilen kamera ölçüm moduna bağlı olarak değişir.
Fotoğraf makinesi “Merkez Ağırlıklı” ölçüm modundayken dahili flaş TTL-BL’de de çalışabilir, ancak bu yalnızca belirli koşullar altında düzgün çalışır. Birincisi, öznenin çerçevenin merkezinde yalnızca çok küçük bir bölümünü kaplamasıdır, böylece flaşa gönderilen kamera ölçüm bilgisi çok az küçük bir arka plan bilgisi içerir. Ardından flaş, kameradan gelen verilerin arka plan bilgisi olduğu varsayarak TTL-BL hesaplamalarını çalıştırır. Bu çoğu zaman çok iyi çalışmaz, çünkü özne genellikle çerçevenin merkezinde fazla yer kaplar ve bu da arka plan bilgilerini önemli ölçüde etkiler.
Özet
Matris, Canon terminolojisinde “Değerlendirmeli” ölçüm modu ile dahili flaşı kullanılırken çok iyi ölçülmeyen birkaç durum olduğunu görebilirsiniz, çünkü TTL-BL kullanmak zorundasınız. Flaşı TTL modunda çalışmaya zorlayan “Nokta” ölçümünü seçerseniz, dahili flaş genellikle daha iyi çalışır.
Matris modu genellikle iç mekanlardan daha iyi çalışır, çünkü dış mekandaki arka plan çoğu zaman nesneden daha parlaktır ve TTL-BL’deki dolgu flaşı, arka plana eşit olması için nesneye parlaklık katar. Konu arka plandan daha parlak veya ona eşitse Matris ve TTL-BL düzgün çalışmaz. İşte o zaman “Nokta – Spot” ve TTL’ye geçmek gerekir.
İşte tüm bu karmaşık durumlar nedeniyle, benim de içlerinde bulunduğum birçok fotoğraf gönüllüsü ve işin profesyonelleri dahili flaşlar yerine harici flaş kullanmayı tercih ederler; ve dahili flaşları TTL modunda kullanmazlar, bir ışıkölçer (pozometre) yardımıyla manuel ayarlamayı tercih ederler.
Sizin bu konu hakkında farklı deneyimleriniz, paylaşacağınız başka bilgiler veya yorumlarınız varsa, aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşır mısınız?
detay veya önemsiz gibi görünen ama, işin özü için çok faydalı açıklamalar olmuş. teşekkürler
Bizden de teşekkürler Önder bey.
Bu konu aslında çok basit görülür ve nedenleri genellikle bilinmez. Suç çoğu zaman kameraya veya flaşlara atılır. Bunun yanlışını vurgulamaktı amacım.
Selamlar.
bilirim, fotoğrafçıda hiç suç yoktur 🙂
her yazinizda yeni bir sey ogreniyoruz hocam..hakkinizi helal edin
Helal olsun Muhammed bey, ne yaptım ki?
Bildiklerimizi, öğrendiklerimizi paylaşıyoruz ve bunu zevkle yapıyoruz.
Asıl biz size teşekkür ederiz.
Saygılar.
her zamanki gibi faydalı bir konu ve çok güzel anlatım teşekkür ederim. son notunuzla ilgili bir sorum olacak > ne zaman ve neden kamerayı matris modunda ve flaş ttl modunda kullanıyorsunuz
Erdal bey merhaba,
Kameramın dahili flaşını hiç kullanmıyorum. Zaten bunu istesem de yapamam, çünkü ana kameram olan Nikon D850’nin dahili flaşı yok 🙂
Bu nedenle devamlı harici flaş kullanıyorum. Harici flaşlarımı da TTL modunda hiç kullanmıyorum, yukarıda açıkladığım kararsız durumlarından dolayı.
Saygılar.
Teşekkürler Sebahattin bey
Yazılarınız arkadaş çevremde büyük beğeni topluyor yazılarınızı grubumuzda paylaşıyorum 🙂 Şimdi dahili flaş kullanımını nasıl en üst düzeye çıkaracağımı çok daha iyi anladım. Teşekkür ederim emekleriinize sağlık
Yazılarımızı grubunuzca paylaşıma değer bulmanız mutlu eder Ahmet bey, teşekkür ederiz.
Saygılar.
her zaman ki gibi çok faydalı bir yazı
teşekkürler!
Bizden de teşekkürler Vural bey.
Saygılar.
Sayın Sebahattin hocam,
Yazılarınızın hepsini çok büyük dikkatle bazen defalarca okuyorum. Her keresinde nasıl emek verdiğinizi tahmin ediyorum ve sizi taktir ediyorum. Size olan borcumu hiç değilse bu şekilde yorumda bulunarak ödemek istiyorum. Emeklerinize elleriniz sağlık.
Selam ve saygılarımla
Eksik olmayınız Nurullah bey, teveccühünüz!
Faydalı oluyorsak, bu mutluluk yetiyor.
Saygılar.
Giriş ve orta seviye makine gövdelerindeki dahili flaş “dostlar alışverişte görsün” hesabı, aslında çoğu kimsenin kullanmadığı, yetersiz parçalar. Zaten bu yüzden profesyonel gövdelere geçildiğinde makine gövdesinde dahili flaşa hiç yer verilmiyor. Harici flaş kullanan arkadaşlar için işin mantığını anlatan yazınız hazine kıymetinde. Umarım kısa sürede bende bir flaş edinirim.
Çok teşekkür ederim Sebahattin bey. Ellerinize emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Öner bey,
Önemli olan, Flaş TTL modu ve kamera ölçüm modları kombinasyonunun nasıl çalıştığını kavramak. Bundan sonrası kolaylaşıyor. Katkılarınız için teşekkürler.
Selamlar, saygılar.
düğün fotoğrafları çekiyorum kendi dükkanımı açtım flaş kullanmayı ustamdan örendim.dış çekimilerde hep patlak resim alırız sonra fotoşop ta düzeltiriz.. ama şimdi sebep ini anladım.yazılarınızdan çok şey öreniyoruz. hayırlı işler
Teşekkür ederiz, yazımızın işinize katkıda bulunmasına sevindik.
Saygılar.
Güzel makaleleriniz için çok teşekkür ederim. Yıllardır Nikon dışında bir başka DSL-R kullanıyordum. Kullandığım ürünün harici flaşları hakkında kendimi geliştirmek adına makale olsun eğitim videosu olsun internetten olsun başka platformlardan olsun araştırdım ama maalesef flaşlarla ilgili dişe dokunur bir makale bulamadım. En falza ulaşabildiğimiz TTL nedir, Extra TTL nedir , manuel nedir kısaca bu bilgiler ışığında yol katettik. 8 aydır Nikon kullanıyorum ve sosyal medya sayesinde Nikon’un farklı hesaplarını takip ederken siz değerli büyüklerimizin de iştirak ettiği sayfalara ulaşabilir oldum ve ilgiyle yazılarını okuyor ve tatbik etmeye çalışıyorum. Verdiğiniz bilgiler çok değerli ve kıymetli. Tekrardan teşekkür eder eğitici makalelerinizin devamını dlierim.
Abdullah bey merhaba,
Güzel ve motive edici sözleriniz için biz de size teşekkür ederiz. Bir sorunuz olursa, bilgimiz dahilinde yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Saygılar.