Daha

    Kristal'e Mektuplar

    Netliği Nereye Ayarlamalıyım? Hiper Fokal Mesafe (Odak Aralığı)

    Manzara fotoğrafı çekiliyorsa, ufka kadar muhteşem bir coğrafya varsa ya da diyelim ki kamp yaptığımız yerde gece çadırımızla birlikte yıldızları da pozlamak istiyorsak, net alan derinliğini olabildiğince artırmak için netlik ayarını hiperfokal mesafeye yapmalıyız.

    Gülsen Hanımın fotoğrafı, bilincin yansıması olarak dikkat çekiyor, tebriklerimizi iletiyoruz. Fotoğrafı Şükrü Erbaş’ın kilitlenip kaldığım, anlamlı bir deyişi ile paylaşmış; “Umduğun inceliğe inmiyorsa söz, çekil suskunluğun tüneklerine; ucuz etme anlamı…”

    -

    Sevgili Kristal,

    Netlik ayarı konusuna, günümüzde eğitimlerde pek yer verilmediğini, bu nedenle özellikle fotoğrafa yeni başlayanların sorun yaşadığından söz ederek, anlatılmasını istediğinizi açıklamanızdan büyük sevinç duydum, hay hay, anlatayım.

    İnsan ya da kelebek fark etmez bir canlının fotoğrafını çekildiğinde; netlik o canlıya, yakın çekimde ise gözüne ayarlanır.

    Bir çiçek ya da ürün fotoğrafı çekildiğinde, obje dışında her şeyin bulanık olması arzu ediliyorsa, merkezden biraz daha yakın noktaya (kabaca 1/3) odaklanmalı.

    Manzara fotoğrafı çekiliyorsa, ufka kadar muhteşem bir coğrafya varsa ya da diyelim ki kamp yaptığımız yerde gece çadırımızla birlikte yıldızları da pozlamak istiyorsak, net alan derinliğini olabildiğince artırmak için netlik ayarını hiperfokal mesafeye yapmalıyız.

    Tabii ki öncelikle tanımları, kolay anlaşılır şekilde anlamak yararlı olacaktır.

    Net Alan Derinliği; kabul edilebilir derecede keskin görünen bir fotoğraftaki en yakın ve en uzak nesneler arasındaki mesafedir.

    • Objektifin odak uzaklığı arttıkça, konuya yaklaştıkça, diyafram genişledikçe ve algılayıcı büyüdükçe net alan derinliği azalır.
    • Yani; objektifin açısı genişledikçe, konudan uzaklaştıkça, diyafram daraldıkça ve sensör küçüldükçe net alan derinliği artar.

    Hiperfokal mesafe ise; fotoğraflarınıza en geniş net alan derinliği sağlayan odaklanma mesafesidir. Bir başka anlatımla; yakın plandan sonsuza kadar keskinlik sağlamak için netliği ayarladığımız mesafedir. Kameramızı hiperfokal mesafeye odakladığımızda, bu mesafenin yarısından sonsuza kadar net çekim yaparız.

    Peki, manzara fotoğrafı çekiyoruz, net alan derinliğinin olabildiğince fazla olmasını arzuluyoruz. Paha biçilmez değer olan hiperfokal mesafeyi (HFM) nasıl bulacağız? En önemli konu şimdi bu olmalı.

    Başlangıçta bu konuda internet siteleri tablolarından yararlanmıştım, kamerama, lensime ve diyafram açıklığına (aperture) göre uygun HFM değerlerini not almıştım, kullanıyordum.

    Sonra telefonuma HyperFocal Pro uygulamasını yükledim, PhotoPills’inde iyi olduğunu belirtiyorlar. Konuyu öğrendiğim için kullanmıyorum. Peki, çekim sırasında bunlara gerek kalmadan pratik olarak nasıl bir ayarlama yapabiliriz?

    Fotoğrafını çektiğimiz sahnede keskin görünmesi gereken en yakın nesnenin kameraya olan uzaklığını ikiye katlayarak netlik ayarı yapmak en kolay yoldur. Diyelim ki kamp yapıyoruz ve çadırımız kameramıza 25 metre mesafede, biz 50 metreye netlemeliyiz.

    Çektiğimiz görüntüyü büyüterek, netliğin nerde başlayıp bittiğini kontrol etmek de ayrı bir seçenektir. Aynasız kameralar ise çekim öncesi görüntüyü büyüterek, doğru odaklama yapıp yapmadığımız konusunda yardımcı olacaktır.

    Sevgili Kristal, keskinliği sağlayacak en iyi diyafram değerlerini de merak ediyor olabilirsiniz, açıklayayım.

    Portrede f/1.4 ve f/2.8, makroda ise f/7.1-11 arası bir değer çoğunlukla arzulanan alan derinliğini verecek ve konumuz net olacaktır. Arkaplan sadeleştikçe ve uzaklaştıkça, objektifin odak uzaklığı da arttıkça, fon bulanıklaşarak belirginlik daha da artacaktır.

    Manzaralarda geniş açı lens ile çalışırken HFM ayarında orta değer diyafram açıklıkları, yakın plandaki objeden sonsuza kadar netlik sağlar. f/5.6 açıklığı özellikle yakın objelerde ve sahnemizin genelinde iyi keskinlik verir. Daha fazla alan derinliği gerekiyorsa açıklık daraltılır, f/8 iyidir. Şehrin ışıklarının veya güneşin yıldızlaşması için f/16 gerekir ama diyafram açıklığı daraldıkça, sahnemizde keskinlik konusunda sıkıntılar oluşmaya başlar, sanırım bunu istemeyiz.

    Gülsen Hanımın fotoğrafı, bilincin yansıması olarak dikkat çekiyor, tebriklerimizi iletiyoruz. Fotoğrafı Şükrü Erbaş’ın kilitlenip kaldığım, anlamlı bir deyişi ile paylaşmış; “Umduğun inceliğe inmiyorsa söz, çekil suskunluğun tüneklerine; ucuz etme anlamı…”

    Sözü inceliğe indirerek dinleyenlere, anlayanlara ve özümseyenlere selam olsun…

    Mikdat Besni

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Atatürk – 100. Yıl Anısına

    Hepimizin yüreğine bir ok gibi saplanan şu sözleri söyledi; “Siz bu insanı ve ideallerini anlayamadınız. Anlamış olsaydınız bugün Avrupa kapılarında sürünmez, Avrupalılar sizin kapılarınızda bekleşirlerdi”…

    Işığın 254 tonu

    Bir fotoğrafın ton aralığı ne kadar geniş ve ton geçişleri ne kadar uyumlu ise o kadar çekici, estetik ve anlaşılır olur. Teknik gücü yüksek olan fotoğraflar, siyaha yakından beyaza yakın geniş bir ton yelpazesi sergiler, ayrıntıları hissedilmeyen alanları bulunmaz.

    Esinlenme, Yaratıcılık ve Başarı

    Yeni bir şey üretme peşinde olanlar, o çaba içerisinde olmayan çoğunluk tarafından; küçümsenecek, kötülenecek, kabul görmeyecek, yadırganacak, yargılanacak ve eleştirilecektir. Hiç önemli değildir, öncekilerden farklı bir şey yapmak muhteşemdir.

    Low Key Fotoğraf

    Düşük anahtar aydınlatmada (Low Key), fotoğraflara gizemli ve dramatik bir ruh hali yansır. Özellikle umutsuz ve derin sorunları olan yaşamların anlatması arzulandığında, low key farkındalık yaratmaya uygun bir tekniktir.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    2 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Rahmi Temurcan
    Rahmi Temurcan
    Makale Puanlama :
         

    Değerli üstadım…çok kıymetli bilgileri örnekler üzerinden anlatmanız oldukça keyif verici ve akılda kalıcı..yüreğinize sağlık..selam ve saygılarımı sunuyorum..

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Her fotoğrafçının bilmesi gereken hap niteliğinde çok kıymetli bilgiler. Çok teşekkür ederiz Mikdat abim.
    Ellerine, emeğine sağlık.
    Selam ve saygılarımla.

    Makale yazarı

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Veteriner hekim olarak kamuda çalıştı. Son görev yeri olan Susurluk’ta yaşamaktadır. Sayısal teknoloji ve interneti fırsat bilerek fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Sadece çekip paylaşmak ve izleyerek fotoğrafın öğrenilemeyeceğini anlayınca, ciddi yayınlardan kaynak oluşturdu.Verdiği fotoğraf kursları sayesinde fotoğrafın inceliklerini öğrendi. Çeşitli ortamlarda iyi fotoğrafları yorumlayarak bilincin gelişmesine, iyi fotoğrafın ve fotoğrafçının ön plana çıkmasına destek olmaya çalışmaktadır. Susurluk Fotoğraf ve Sanat Akademisi Derneğinin Kurucu Başkanıdır. Fotono21 ve ASFOD onur üyesi olarak taltif edilmiştir. Fotoğrafın bir hobi aracı olarak görülmesini, sanatsal açıdan tuzak olarak görmektedir. Fotoğrafçıyım diyenlerin, yaratıcı yenilikler içerisinde olması gerektiğine inanmaktadır. Fotoğrafın Aksakallarının rehberlik yapması ve ufuk açıcı yeni çalışmalar içerisinde olması gerektiği düşüncesiyle, gerek şiir ve gerekse yorum olarak bir başyapıt olan Mihriban Türküsünü, ülkenin çeşitli yerlerinden 18 arkadaşıyla birlikte fotoğrafik olarak anlatan çevrimiçi Düşünme Biçimleri atölyesini, Fotono21 bünyesinde gerçekleştirmiştir.Bazı yurtiçi fotoğraf yarışmalarına jüri üyesi olarak davet edilmiştir. Bunlar içinde ülkemizin savunma destanı olan Çanakkale Savaşları Tarihi Alan 1. Fotoğraf Maratonuna yapılan çağrıyı fotoğraftan aldığı en büyük ödül olarak görmektedir.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    2
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x