Daha

    Tilt-Shift Lens nedir, nasıl çalışır ve ne amaçla kullanılır?

    Bize şimdiye kadar ne öğretilmişti; Alan derinliğini belirleyen en önemli faktör diyafram açıklığıydı, öyle değil mi? Peki size "f/2.8 diyafram ile fotoğraf çeksek dahi önden arkaya her yer net olabiliyor" desem? Evet olabiliyor!

    -

    Günümüzde profesyonel fotoğrafçılar tarafından yakınsak dikey çizgileri düzeltmenin yanı sıra daha birçok işler için kullanılan Tilt-Shift Lenslerin çalışma şekli oldukça ilginçtir. Bu makalede size Tilt-Shift lens nedir, nasıl çalışır ve ne amaçla kullanılır örneklerle açıklamaya çalışacağım.

    Detaylara geçmeden önce bir konunun çok iyi bilinmesi ve anlaşılması gerekiyor; ODAK DÜZLEMİ.

    Odak Düzlemi

    Kameranızla tam karşınızda duran düz duvardaki bir noktaya odaklanırsanız, kameranızın açısını değiştirmediğiniz sürece, sağdan sola, yukarıdan aşağıya tüm duvar odaktadır yani duvarın kamera açınıza giren her noktası net çıkar.

    Not: Buradaki örneklerimde Alan derinliği kavramına değinmeyeceğim. 

    Diyelim ki, yandaki şekildeki gibi aynı düzlem üzerinde duran kedilerin fotoğrafı çektim. Biri doğrudan kameramın önündeki -belki bir ağacın dalındaki- kahverengi kedi, diğeri ise yerdeki siyah-beyaz kedi olsun.

    Fotoğraf makinemi 3 metre önümdeki kahverengi kediye odakladığımda, yerdeki siyah-beyaz kedi de odakta olacaktır. Net olarak görülebileceği gibi, siyah-beyaz kedi kahverengi kediye göre kameradan daha uzakta olduğu halde, aynı düzlemde oldukları için bu durum gerçekleşir.

    Odak düzlemi
    Şekil – 1

    Objektifin lens aksisine dik olan “Odak düzlemi” boyunca, lensimin açısı içerisine giren her nesne odakta olacaktır. Unutulmaması gereken temel kural budur.


    Artık asıl konumuza devam edebiliriz.

    Tilt-Shift Lens nedir?

    Tilt-Shift Lensler, bildiğimiz DSLR objektiflerden farklı olarak perspektif düzeltebilme, Alan derinliği kontrolü sağlama gibi özellikleri sayesinde başta mimari, manzara, yaratıcı portre ve minyatür etki içeren sıradışı fotoğrafların çekiminde kullanılan özel ve profesyonel lenslerdir.

    Otomatik odaklama -AF Autofocus- modülü içermediklerinden, içlerindeki çeşitli yönlere hareket ettirilebilen mercek yapılarından dolayı, optik elemanların yerleşimi micron seviyesinde çok çok hassas ölçümlerle hesaplanır ve üretilir. Bu nedenle halen kusursuz olarak tabir edilen tek objektif türüdür. Hareket ettirilebilen merceklerden oluşan ve sabit odak aralığına sahip, prime sınıfı objektiflerdir. Çeşitli markalar tarafından değişik odak uzunluklarında üretmiş birçok modele rastlayabilirsiniz.

    Tilt-Shift Lens yapısı ”Scheimpflug” prensibine dayanır

    Bize şimdiye kadar ne öğretilmişti; Alan derinliğini belirleyen en önemli faktör diyafram açıklığıydı, öyle değil mi? Bakın, adını 1865-1911 yılları arasında yaşamış Avusturya’lı bir kaptan olan Theodor Scheimpflug’dan alan prensip ne diyor;

    Optik (mercek) ve sensör ekseni ile aynı paralel düzlemde olan her şey diyafram açıklığına bakılmaksızın aynı net alana dahil olur.

    Nasıl yani! Biz, f/2.8 diyafram ile fotoğraf çeksek dahi önden arkaya her yer net olabiliyor mu? Evet olabiliyor!

    Teknik körüklü fotoğraf makinelerinin sağladığı bu olanağı, sınırlı yapıda olsa da DSLR fotoğraf makinelerinde Tilt-Shift Lens veya perspektif kontröllü objektif kullanarak gerçekleştirmek mümkündür.

    Merceğin eğim açısının etkisi

    Merceği eğdikçe, odak uzaklığı aynı kalacak şekilde, “Odak düzlemi”nin “Ön odak düzlemi” ile “Mercek düzlemi” üzerinde hareket eden kırmızı noktada çakıştıklarını düşünün. Kırmızı üçgen, yani odak uzaklığı burada bir tahterevalli etkisi yapıyor. 

    Sağdaki şekilde görüleceği gibi, Lens Tilt fonksiyonu ile aşağı veya yukarı hareket ettirildiğinde odak düzleminin açısı değişiyor. Unutmayın, bu kırmızı odak düzlemi üzerinde olan her şey net olacaktır.

    ”Scheimpflug” prensibi - Lensin eğimine göre davranışı
    Ön Odak düzlemi hareket ediyor

    Lensin odak uzaklığının etkisi

    Merceğin odak ayarının değiştirilmesi aynı zamanda odak düzlemini de yatırıyor ancak menteşe çizgisi denen “Ön odak düzlemi” hareket etmiyor. Bu iki etki, odak düzlemini istediğimiz yere yerleştirmemize izin veriyor.

    Tekrar hatırlayalım; Odak düzlemi boyunca her şey net oluyordu.

     

    ”Scheimpflug” prensibi - Odak uzaklığına göre davranışı
    Sensör düzlemi hareket ediyor

    Maksimum Alan Derinliği

    Scheimpflug prensibi ile Orta ve Büyük format fotoğraf makinelerinde keskinlik düzlemi, objektif ve sensör düzlemini hareket ettirerek belirlenebilir. Obje / konu düzlemi, mercek düzlemi ve odak düzlemi ile ortak bir kesim çizgisinde buluşurlarsa, keskinlik düzlemi nesne düzlemi ile örtüşür (Şekil-2). Böylece, örneğin manzara çekimlerinde ön plandan ufuk çizgisine kadar her şey net olur.

    Odak düzlemi ve Tilt fonksiyonu kullanımı
    Şekil – 2

    Yani, odak uzaklığı ve Tilt fonksiyonu kullanarak, kameranızın açısıyla hiç oynamadan, yerdeki bir nesnenin önden arkaya net fotoğrafını çekebilirsiniz. Şekil-2 tam bunu anlatmaktadır.

    Tilt-Shift Lens kullanırken net alanın belirlenmesi için, lensin eğimi kadar odak uzaklığının ayarı da çok önemlidir. 

    Scheimpflug kuralının temelinde net bir alan elde etme gayreti olsa da, günümüzde bilgisayar yöntemiyle “Brenizer Method” ile arka ve ön planın bulanıklaştırma ve “Focus Stacking – Odak İstifleme” yöntemiyle her bölgenin net kaydedilmesi sağlanabilmektedir.  

    Tilt-Shift Lensler aynı zamanda kendi eksenleri etrafında dönebilmeleri ile rotasyon açısını ayarlamamıza olanak sağlar. Unutulmamalıdır ki, Tilt ve Shift fonksiyonları rotasyon açısı ayarlanmadan hiçbir işe yaramaz. Benim bu yazımda kullandığım lensin Tilt mekanizması ile optik elemanların ± 8.5 derecelik bir açıyla hareket edebilmesi sağlanabiliyor. Diğer bir deyişle, lensin sensör ekseni üzerindeki paralel düzlemini değiştirerek alan derinliği kontrolü sağlanabiliyor, yukarıda şekillerde açıklamıştık.

    Tilt fonksiyonu, Diyafram açıklığı ile odak alanını kullanarak bokeh kontrolu da sağlar, bu sayede odak içerisinde yer alan objeler minyatürleşmiş görünüm kazanırlar. Tilt fonksiyonu aynı zamanda görüntüde özellikle istenen bir detayın vurgulanması, portre çekimlerinde modelin istenen belirli bir yerinin öne çıkarılması gibi marjinal çekim avantajlarını da beraberinde getirir.

    Yukarıda anlattığım teorik bilgilerin örneklerini yazımın devamında uygulamalı olarak görebilirsiniz.

    Çekimlerimde kullandığım ekipmanlar

    Bu yazı için çekimlerimde aşağıdaki ekipmanlarımı kullandım;

    SHIFT (kaydırma) fonksiyonu nasıl çalışır?

    Filmli kameraların olduğu analog çağda çoğunlukla Canon, Nikon, Olympus ve Leica gibi birçok üreticinin genellikle 28-35mm aralığında değişen kaydırma fonksiyonu olan ama eğim yani Tilt özelliği olmayan lensleri vardı. Film ile düşeyleri kolayca düzeltemediğimiz için orta veya büyük formatlı bir kamerayla uğraşmak zorunda kalmadan daha profesyonel mimarlık çekimleri için bunlara ihtiyaç duyuluyordu.

    Aşağıda, bu tarz körüklü kameraların liderlerinden Linhof’un Kardan re 45 modelinin birkaç fotoğrafını görüyorsunuz.

    Shift lensler, 35mm (Tam kare / Full frame) formatı için gerekenden daha büyük bir görüntü çemberini kapsar. Shift işlevi ile merceği hareket ettirerek, sensörü bu daha büyük görüntü dairesi içinde dilediğiniz yere konumlarsınız, böylece sensör, merkezden istenen konuma taşınabilir. En basit anlatımıyla Shift fonksiyonu, lensin görüntü düzlemine paralel yukarı / aşağı veya sağa / sola ya da diyagonal yer değiştirmesidir. Bu da, fotoğraf makinesinin hareket ettirilmesine gerek kalmadan konunun kompozisyondaki yerinin ayarlayabilmesini kolaylaştırır. 

    TS Lens ve sensor

    Aynı zamanda, örneğin yüksek binaların fotoğrafını çekerken meydana gelen ve “keystoning” olarak bilinen bir fenomen olan dikey çizgilerin yakınsamasını ortadan kaldırarak her şeyi kare içerisinde tutar.

    Kullandığım Samyang objektifin Shift fonksiyonu objektifin kendi düzlemi üzerinde ± 12 mm’lik -toplamda 24 mm- birimler seviyesinde hareket edebilmesini sağlıyor. Bu değerler, benim kullandığım Samyang 24mm Tilt-Shift lens içindir, başla lensler için değişir. Shift hareketi, özellikle objelerle aynı paralelde duramamasından kaynaklanan geometrik eğilmelerin lens hareketi ile düzeltilerek, objelerin düzgün ve oranları bozulmadan fotoğraflarının çekilmesine olanak sağlar.

    Aşağıdaki sekmelerde gezinerek, Tilt-Shift Lensin Shift hareketlerini görebilirsiniz:

    • Shift Yok
    • Yukarı
    • Aşağı
    • Sağ
    • Sol
    • Diyagonal Sağ
    • Diyagonal Sol
    Tilt Shift Objektif - Tilt yok
    Shift - Dikey - Shift Yukarı
    Shift - Yatay - Shift Sağ
    Shift - Yatay - Shift Sol
    Shift - Yatay - Diyagonal - Shift Sağ
    Shift - Yatay - Diyagonal - Shit Sol

    Şimdi dikeyde Shift fonksiyonunu kullanarak çektiğim aşağıdaki görüntülere bir bakın.

    • Shift Yok
    • Shift Aşağı
    • Shift Yukarı
    Tilt-Shift Lens - Shift Yok
    Tilt-Shift Lens - Shift Aşağı
    Tilt-Shift Lens - Shift Yukarı

     

    Shift fonksiyonu ile perspektif düzeltme

    Geometrik eğilme etkisi görüntüyle düşeyde oynayarak düzeltilebilir. Birçok insan, bir shift merceğin daha az perspektif bozulması yaratacağını düşünürken, durum gerçekte böyle değildir. Shift işlemi ile düşeydeki eğik bir görüntü aynı odak uzaklığı ile aynı noktadan alındığında aynı perspektif bozulmasını gösterir (yandaki şekildeki eğimli çekim), bu durumda Tilt-Shift lensin normal lensten bir farkı kalmaz.

    Bununla birlikte, bir Tilt-Shift lens kullanmanın önemli bir yararı vardır: Normal objektiflerdeki gibi köşelerde kaybolan detaylar olmayacaktır. Aksi halde, aynı çerçeveyi elde etmek için, örneğin 24mm Shift lens yerine 14mm gibi daha geniş açılı ve Tilt-Shift özelliği olmayan bir mercek gerekecektir. Bu, bazı kısımlarını kırpmanız gerektiğinden önemli ölçüde piksel kaybı demektir. Halbuki aynı çerçeveyi veren bir Tilt-Shift Lens, size piksel kaybının yaşanmadığı bir görüntü sağlayacaktır.

    Örnek 1: Yakınsak düşeyleri düzeltme

    Yukarıdaki fotoğraflar Belçika’nın Antwerp kentinin tarihi tren garının fotoğraflarıdır. İlk üç fotoğrafı Tilt-Shift Lens ile, son fotoğrafı ise 14-24mm geniş açı lensim ile çektim. Bu fotoğraflar Tilt-Shift Lens kullanımının yararını açıkça anlatıyordur, başka bir açıklamaya gerek yok sanıyorum. Bu fotoğrafları bu mesafeden bu perspektif ile 24mm normal bir objektif kullanarak çekmek olanaksızdır.

    Örnek 2: Panorama Kaydırma

    Tilt-Shift lenslerin diğer bir avantajı ise objektifin istenen yönde sağ/sol, yukarı/aşağı veya merkez olmak üzere 3 kademeli olarak hareket ettirilmesi ile teknik olarak kusursuz panoramik fotoğraflar çekmemize imkan sağlamasıdır.

    Tilt-Shift özelliği olmayan normal bir lens kullanarak, üçayak üzerindeki bir kamera ile birden fazla kareden oluşan bir panorama çekip bunları tek bir karede birleştirdiğinizde, bölgeler arasında netlik uyuşmazlığı yaşamanız çok olasıdır. Bunun nedeni, farklı açılardan kareler çekebilmek için üçayak üzerindeki kameranızın açısını aynı düzlemde değiştirmenizdir. Her değişiklikte odak düzlemi değişecek ve net alan derinliği farklı bölgeleri kapsayacaktır. Yandaki Şekil-3 bunu net bir şekilde açıklamaktadır. Panorama ve manzara çekerken genellikle geniş açılı objektifler kullanıldığından bu etki daha da belirgin olacaktır.

    Halbuki, aynı panorama çekimini bir Tilt-Shift Lens ile yaparsanız her bölgesi aynı netlikte bir panorama fotoğrafına sahip olursunuz.

    Açılara göre odak düzleminin değişimi
    Şekil – 3

    Yukarıdaki fotoğraflar, Shift yani kaydırmalı çekimler yaparak elde ettiğim 3 karenin Photoshop’ta tek karede birleştirilmesinden oluşan sonuçlardır. Burada Shift fonksiyonunu yukarı ve aşağı olarak da kullanabilirsiniz. Yukarıdaki fotoğraflar bu teknikle çekilmiştir. Bunun gibi fotoğrafları normal bir objektif ile çekmeniz olanaksızdır.

    Panorama başlığı veya dönen bir platform gibi herhangi bir aksesuara ihtiyaç duymacağınız ve yerleşim birleştirme hatalarıyla karşılaşmayacağınız için Tilt-Shift lens kullanarak yapılan “kaydırmalı panorama” çok basit bir panorama çekimidir. Bu bize daha fazla sayıda piksel ve daha iyi görüntü kalitesi verecektir. Örneğin 24MP çözünürlüğe sahip bir kamera ile Shift panorama tekniğini kullanarak 45MP çözünürlükte bir fotoğraf elde etmemiz mümkündür. Aynı kadrajı normal bir objektif ile çekmek için daha geniş açılı lenslere ve bir panorama başlığına ihtiyaç duyarsınız.

    Örnek 3: Ayna karşısında self portre

    Kısa bir süre önce “Bu Fotoğraf Nasıl Çekildi? – Self Portre Çalışması” başlıklı bir yazı yayınlamış ve bu yazımda yer alan yandaki başlık fotoğrafını belirterek;

    Fotoğraftan da net olarak görüleceği gibi, bir ayna karşısında kendimi çektim. Çekimde Nikon D850 kameramı kullandım. “Ayna tam karşımda olduğuna göre kamera nerede?”

    diyerek fikirlerinizi sormuştum. Ömer Çalışkan doğru tahmini yaparak, Tilt-Shift lens kullanmış olabileceğimi belirtmişti.

    Bu Fotoğraf Nasıl Çekildi? - Self Portre

    O fotoğrafı yanda gördüğünüz şekildeki düzenek ile çektim. Kameram üçayak üzerinde, göz hizamda bir yüksekliğe ayarlıydı ve tam karşımdaki aynada görünmeyecek şekilde sağ tarafımda duvara dik olarak konumlanmıştı. Tilt-Shift lensimi sola shift olarak ayarladım.

    Bu durumda kameramın sensörü üzerine düşen görüntü “sanki kameram aynanın tam karşısındaymış gibi” oluştu, zamanlayıcı ayarıyla fotoğrafımı çektim.

    Bu Fotoğraf Nasıl Çekildi? - Self Portre

    TILT (eğme) fonksiyonu nasıl çalışır?

    Eğer Tilt-Shift Lens özelliklerinden tam olarak yararlanmak istiyorsanız, Tilt işlevi Shift’ten biraz daha zordur. Lensin ön tarafındaki eğim mekanizmasını çevirerek keskinlik düzlemini değiştirirsiniz. Yukarıdaki sensör ekseni ve ön odak düzlemi değiştiğinde nasıl davrandığını anlatan animasyonlu görüntüleri ve Şekil-2’yi hatırlayın. 

    • Tilt Yok
    • Yukarı
    • Aşağı
    • Sağ
    • Sol
    • Diyagonal Sağ
    • Diyagonal Sol
    Tilt - Dikey - Tilt Yok
    Tilt - Dikey - Tilt Yukarı
    Tilt - Dikey - Tilt Aşağı
    Tilt - Yatay - Tilt Sağ
    Tilt - Yatay - Tilt Sol
    Tilt - Yatay - Diyagonal - Tilt Sağ
    Tilt - Yatay - Diyagonal - Tilt Sol

    Daha iyi anlamak için örnekler üzerinden gitmek daha doğru olacaktır:

    Şimdi aşağıdaki iki fotoğrafa bir göz atın. Soldaki fotoğraf AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED objektifim ile 24mm’de çektim. Sağdaki fotoğrafı 24mm Tilt-Shift lensim ile çektim. Her iki fotoğrafın da pozlama değerleri aynı;

    • Enstantane: 1/20sn
    • Diyafram: f/3.5
    • ISO: 64

    Büyük gösterim için üzerlerine tıklayabilirsiniz.

    Bir başka örnek; aşağıdaki her iki fotoğraf Tilt-Shift Lens ile çekildi. Soldakinde Tilt ve Shift yok, yani normal bir lens gibi çekim yapılmış, sağdakinde ise Tilt uygulanmış. Her ikisi de aynı pozlama değerlerinde çekildi.

    Örnek 1: Alan derinliğini arttırmak

    Aşağıdaki sekmelere tıklayarak Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisini net olarak görebilirsiniz:

    • Tilt yok : Genel
    • Tilt : Genel
    • Tilt yok : Ön
    • Tilt : Ön
    • Tilt yok : Arka
    • Tilt : Arka
    Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisi
    Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisi
    Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisi
    Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisi
    Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisi
    Tilt fonksiyonunun alan derinliğine etkisi

    Yukarıdaki örnek, manzara ve mimari fotoğrafçılıkta Tilt yani eğim fonksiyonu için en klasik kullanım senaryosudur.

    Tilt Shift Lens çalışma prensibi

    Lensi biraz yatırarak odaktaki nesnelerin düzlemini uzatabilirsiniz.

    Bu şekilde, f/11 gibi bir diyafram açıklığını kullanarak lensi f/22 gibi kullanabilirsiniz ya da netleme yığınlamasını engellemek için hafif bir eğim ile birlikte kullanarak daha iyi bir görüntü kalitesi elde edebilirsiniz.

    Bunu başka bir örnekle pekiştirmeye çalışalım. Aşağıda, birbirinden uzakta duran 2 adet çiçek fotoğrafı göreceksiniz. Önce normal lens ile öndeki çiçeğe sonra arkadaki çiçeğe netleyerek iki fotoğraf çektim. Ardından sola tilt yaparak aynı fotoğrafı Tilt-Shift Lensimi kullanarak çektim:

    Biliyorum karmaşık geliyor, ama emin olun bu konuyu fizik ve optik kanunları ile anlatmamı hiç istemezsiniz, çok can sıkıcı olabilir, muhtemelen buradan sonra okumayı bırakabilirsiniz. Bunu istemiyorum, o nedenle hemen bir sonraki ilginç örneğimize geçelim istiyorum 🙂

    Örnek 2: Minyatür efekti

    İnsanlar bu aldatıcı etkiyi genellikle Tilt-Shift lens ile ilişkilendirirler. Birçok Lensbaby lens bu etkiyi verir. Evet ilginç görüntüler, ama bu tip fotoğraflar nedense benim ilgimi çekmiyor, sizi bilemem ama ben bunun gibi fotoğraflar çekmek için Tilt-Shift lens almazdım. Böyle bir efekti Photoshop’ta kolaylıkla yakalayabilirsiniz.

    Bokeh

    Objektifi eğmek, bokehi arttırmak için kullanılabilir, ancak biraz çaba gerektirir. Öncelikle, objektifi bir yöne doğru eğdiğimizde odakta yalnızca bir kısımın olacağını ve bir yarısının arka plan bokeh’i ve diğer yarısının da ön plan bokeh’i göstereceğini anlamamız gerekir. 

    Çoğu objektifin ön plan ve arka plan bokeh görünümleri birbirinden farklıdır. Şahsen ben, arka planda oluşan bokeh’in daha yumuşak ve güzel olduğunu düşünüyorum. Tilt-Shift lensleri, özellikle daha uzun mesafelerde, daha hızlı lenslere kıyasla daha fazla miktarda bokeh elde etmek için kullanabilirsiniz.

    Tilt-Shift Lens enstantane hızınızı korumada da size yardımcı olur

    Tilt-Shift Lensler yüksek enstantane hızı gereken durumlarda da size yardımcı olur. Örneğin aşağıdaki gibi bir sahneyi geniş alan derinliği ile çekmek istiyorsunuz diyelim. Geniş alan derinliği için diyaframı kısmanız gerekecektir, ama siz suyun da net bir şekilde çıkmasını istiyorsunuz. Bu durumda hızlı bir enstantaneye de ihtiyacınız var demektir. Işığın çok fazla olmadığı durumlarda, hem kısık diyafram, hem hızlı enstantane için tek çare yüksek ISO kullanmak, ama siz kumlanmış fotoğraf istemiyor olabilirsiniz.

    Tilt-Shift objektif bunun çaresi olabilir. Diyaframı en açık duruma yani f/3.5 değerine, ISO’yu da 100 ayarladım. Hava çok kapalı ve simsiyah bulutluydu, dolayısıyla ortam ışığı çok fazla yardımcı olmuyordu bana. Bu durumda enstantane hızımı 1/125sn olarak ayarlayabildim. Oysa ki, bu sahneyi bu koşullarda en f/11 diyaframda çekmeliydim, bu da 1/13sn enstantane demek oluyordu. Bu durumda önde akan su bir tül etkisi yaratacak ve bu kadar net çıkmayacaktı. Ortamdaki ışık az daha fazla olsaydı, enstantanemi daha hızlı ayarlayıp, suyun netliğini daha da arttırabilirdim. ISO’yu da en düşük değerde tutarak, yukarı Tilt fonksiyonu ile alan derinliğini gördüğünüz gibi gayet iyi ayarlayabildim. Nasıl, güzel değil mi?

    Tilt-Shift Lens kullanımında dikkat edilecek unsurlar

    Tilt-Shift lenslerin tilt ve shift hareketlerini ± (artı ve eksi) olarak yapmaları nedeniyle bazı ışık koşullarında algılayıcı üzerine düşen ışık miktarı değişebilir ve fotoğrafımız çok az veya çok fazla pozlanmış olabilir. Böyle bir durumda Doğru Pozlama için izlenmesi gereken en garantili yöntem Enstantane ile dengeleme yoluna gitmektir. Bu durumun oluşmasının sebebi, Tilt-Shift lenslerin diğer objektiflerden temel farkı olan kendi düzlemi üzerinde hareket edebilmesi nedeniyle, sensöre kesintisiz görüntü aktarabilmek için diyafram yapraklarının bulunmamasıdır.

    Yardımcı bilgi: Makro özelliği ve etkileyici büyütme faktörüne sahip olmaları nedeniyle, elektromanyetik diyafram desteği sunarak ciddi avantajlar sağlayan özel üretilmiş Tilt-Shift lenslere de rastlarsınız.

    Sonuç

    Modern fotoğrafçılıkta Tilt-Shift lenslerin kullanılacağı hala çok alan var, ancak tamamen manuel oluşları nedeniyle unutulmamalıdır ki, bunlar gerçekten belirli ihtiyaçlar için üretilmiş özel amaçlı lenslerdir. Ve mümkün olduğunca üçayak kullanarak çekim yapılmalıdır.

    24mm odak uzaklığı muhtemelen tam kare DSLR ile Manzara fotoğrafçılığı için en çok kullanılanıdır ve alan derinliği üzerinde daha fazla kontrol sağlayan Tilt özelliği ile bu lens, manzara fotoğrafçılığı alanında önemli işler çıkartır. 24mm aynı zamanda mükemmel bir mimari çekim odak uzaklığıdır ve çevresel portreler için de çok kullanışlıdır.

    24mm, APS-C DSLR kullanıcılarına tam kare bir kameradaki 38.4mm lense eşdeğer bir görüş açısı sunar. Bu odak uzaklığı, manzara ve mimari fotoğrafçılık için hala uygun olsa da, ürün ve nispeten portre fotoğrafçılığı için 24mm görüş açısından daha uygun olabilir.

    Tilt-Shift objektife ihtiyaç duyduğunuzu hissediyorsanız bunları zaten biliyorsunuz demektir. 

    Eğer denemeler yapmak için bir tane edinmek istiyorsanız tavsiyem eski 24mm f/3.5 veya 45mm f/2.8 lenslerden birini alın, hoşlanmazsanız çok az bir kayıpla satabilirsiniz. Bu, kiralamaktan daha ucuz olacaktır ve size nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz için daha fazla zaman verecektir.

    Bu yazı, tüm yazdığım yazılar içerisinde beni en çok oyalayan yazı oldu. Araştırma ve kaynak tarama aşaması, animasyonlu şekil ve şemalar oluşturulması, çok fazla teknik bir konu olması nedeniyle herkesin anlayacağı yalınlıkta derlenmesi ve yazıya dökülmesi … O nedenle planladığım tarihte yayınlayamadım ne yazık ki. Tilt-Shift Lens ile ilgili yazacaklarım burada bitmeyecek, bu konuya daha farklı noktalarından bakarak, özel projeler hazırlayıp, yine buradan sizlerle paylaşacağım. Bu yazımı ara sıcak olarak kabul edebilirsiniz.

    Sizin Tilt-Shift Lensler konusunda deneyimlerinizi merak ediyorum. Bu konu ve bu yazı hakkındaki bilgi, deneyim ve yorumlarınızı aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşın.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Nikon Z8 Ayarları

    Umarım bu makaleyi faydalı bulursunuz. Belirtmeliyim ki, bunlar benim için işe yarayan Nikon Z8 Ayarları 'dır ve sizin ihtiyaçlarınıza uymuyor olabilirler. Bu ayarlar elbette böyle sabit kalmayacaktır. Z8'in özelliklerini keşfetmeye devam ettikçe, özel düğme atamalarında ince ayarlar yapmaya devam edeceğimden eminim.

    Renkli negatif film banyosunda cevap bekleyen sorular

    Bir önceki yazıdan geldiğimiz nokta burası. Sanki sürekli renkli film banyo ediyormuşum gibi işi “cevap bekleyen sorular” kısmına getirdim. Ancak renkli film banyosu hakkında onlarca makale okuyup onlarca video izleyince insan kendini yıllardır renkli film banyosu yapıyormuş gibi hissediveriyor.

    Megapiksel olarak filmler

    Dijitalde ağzımızdan düşürmediğimiz “piksel” ifadesinin filmdeki karşılığı “gren” dir. Yani görüntü, gümüş tuzlarından oluşan bu grenlerin ışığa göre kümeleşerek bir arada olmasıyla ortaya çıkar.

    Ürün fotoğrafı çekerken perspektif bozulması nasıl önlenir?

    Ürün fotoğrafçılarının en sık karşılaştıkları şey çekimini yaptıkları objelerin görünümünde ve hacmindeki gerçeğin dışındaki tuhaflıklar olur. Bazen objeler, olduğundan çok büyük ve şekilsiz görünürler. Bunun sebebi, çekim yapılan lensin yanlış seçiminden ve/ya objelere olan mesafeden kaynaklanır. Nasıl mı? Gelin birlikte test edip sonuçlarına bir göz atalım...

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    52 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    H_Kahraman
    H_Kahraman

    Sebahattin hocam sayenizde bilmediğimiz ne kadar çok şey olduğunu bir kere gösterdiğiniz . Bir solukta okuyuvermişim yazınızı . şimdi biraz daha hazmederek okumaya çalışacağım . ama okumadan önce bunları paylaşmak istedim sizle . böyle bir lens olduğunu bilmiyordum ben benim cahilliğim olabilir. ama öğrendim sayenizde . sizi tekrar tebrik ediyorum çok emek verdiğiniz her satırından belli . saygılar ve selamlar

    Neslihan
    Neslihan

    Günaydın Arthenos!

    Sebahattin bey böyle bir lens çeşidinin olduğunu bir mimar arkadaşımdan sıkça duyardım ve merak ederdim. Şimdi tüm detaylarını öğreneceğim, ne güzel! Çok mümkün değil ama inşallah bu yazınızı okumaz ben de buradan öğrendiklerimle ona havamı atarım 😉 Beni deşifre etmeyin ama 🙂

    Şakası bir yana çok dolu dolu bir site burası her zaman söylüyorum.
    Bu yazı da sitedeki sizin ve diğer yazarların yazıları gibi çok emek verildiğini açıkça hissettiriyor.
    Önce bu yazı için size ve tüm ekibe içten teşekkürler ve tebrikler.
    Selamlar

    Okyar Atilla
    Editör / Yazar
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Bana güvenmeyin. Ben söylerim valla 🙂

    Neslihan
    Neslihan
    Yorumun sahibi  Okyar Atilla

    Ben gerçeği söyledim bile 🙂
    Şu anda yazıyı okuyordur harıl harıl.
    Ama bana satacağı bir şey yok artık ben de biliyorum hepsini.
    Sebahattin bey öyle anlatmış ki sanki elimde lens olsa hemen kullanabilirim gibi geldi nedense 🙂

    Cemil BARMANBEK
    Cemil BARMANBEK

    Merhabalar Sebahattin Bey,
    Elinize sağlık, gerçekten keyifli ve bilgilendirici olmuş,

    Osman Zihni ERENLER
    Osman Zihni ERENLER

    Sebahattin hocam, Adana çok sıcak, biliyor musunuz? Bir de bu yazdıklarınız… beynimden dumanlar çıkıyor. 🙂 Şimdi artık tekrar tekrar okumayı bırakacağım, kışın en soğuk günlerinde bu makaleyi yine inceleyeceğim. Şaka bir yana, çok merak ettiğim bir objektifti. Tahmin yürütebiliyor, çeşitli mercekleri elimle bükerek aydınger üzerine düşürdüğüm görüntülerden çıkarımlar yapıyor, kendimce birtakım sonuçlara ulaşıyordum ama… Ama bu makale her şeye ışık tuttu. Çok teşekkür ederim. Ama kışın tekrar okuyacağım. 🙂 🙂 Saygılarımla.

    Turgay Seven
    Turgay Seven

    İsmini duymuş olsam da nasıl kullanıldığını hiç bilmediğim bir lens türü.
    Böyle bir konuyu herkesin anlayacağı bir şekilde sadeleştirip anlatabilmek de çok özel bir yetenek olsa gerek.
    Bizlere ara sıcak olarak tanımladığınız yazınız, bence bir ziyafet olmuş.
    Emeğinize sağlık.
    Teşekkürler.

    Okyar Atilla
    Editör / Yazar

    Sevgili dostum,
    Yazıda da belirttiğin gibi eski profesyonel ayaklı ve körüklü makinaların özelliği olan objektif kaydırma, tilt-shift tasarımı ile SLR gövdelerde de uygulanabilir oldu. Özellikle mimari çalışma yapanların vazgeçemeyeceği bir teknik.

    Kişisel olarak bu konuda bilgim olmasına rağmen hiç kullanmadım. Herhalde mimari fotoğraf üzerine kafa yormadığım içindir. Ayrıca kullandığım D850 de panorama çekimlerde yapmıyorum. Eksiklik mi acaba? Panorama ihtiyacım olduğunda cep telefonu devreye giriyor. ancak burada panorama özeliğini durduğum noktada belimden dönüş yaparak değil de “yürüyerek” yapıyorum. Burada nacizane ben “tilt-shift” (!) oluyorum. Böyle elde ettiğim panoramaları seviyorum.

    Hatta en son Barselona da üç çinli kız bir uzun bir duvar grafitisi önünde fotoğraf çekilmeye çalışıyorlardı. Türküz ya… Hemen müdahale ettim. Panorama moduna aldım ve çekim yapıp fotoğrafı gösterdim. Ağızları açık kaldı. “Nasıl yaptın, göster” diye tepeme bindiler. Gerçi her şey gözlerinin önünde ve kendi telefonlarıyla olmuştu. “Söylemem” dedim, çektim gittim.

    Sevgi ve saygılarımla

    Okyar Atilla
    Editör / Yazar
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Yok, soldan sağa doğru shift olarak kullanıldım. Tilt kısmı atıl kaldı 🙂

    Berkant Sezer

    Bir derya denize düşmüşsünüz ki bizleri de içine aldınız teşekkür ederim. Daha anlatılacak nice şeyler var ki sizin kaleminizden okumak büyük bir zevk sabırsızlıkla bekliyorum.

    Önder Köktürk

    gecikmesinde, haklı nedenler varmış 🙂 çok doyurucu olmuş, elinize sağlık

    Önder Köktürk
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    değdi. teşekkürler

    Ertan Ozturk

    Maşallah 🙂 Böyle bir yazıyı 3 senedir kafamda planlıyorum ama TS-E lens alamadım hala tembellikten 🙂
    Eline sağlık Sebahattin hocam.

    R. Muharrem Kırıkkanat
    R. Muharrem Kırıkkanat

    Şahane yazı sabahattin hocam tebrikler
    Böyle bir konuyu bundan daha iyi anlatan çıkmaz kesin
    Emeklrinize bin sağlık
    Selamlar

    Melih Kaan Korkmaz
    Melih Kaan Korkmaz

    Bu siteyi kayserideki arkadaşımdan duydum canon ts lens kullanıyorum yazıyı okuyunca çok şeyini bilmediğimi itiraf ediyorum 🙁 sizinle birlikte bir kaç gün çalışmak isterdim
    Emeklerinize sağlık

    Melih Kaan Korkmaz
    Melih Kaan Korkmaz
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Hocam avusturyada yaşıyorum
    Ts-e 24 mm 3.5 L 2 kullanıyorum
    Daha çok mobilya çekiyoruz hocam
    İnşaat firmalarına tanıtım ve katalog çekimleri

    Zafer Gazi Tunalı
    Zafer Gazi Tunalı

    Güzel, keyifli bir yazı olmuş. Teşekkür.
    Not, meraklısına:
    Bir zamanların körüklü makinelerin modern hali. Objektif yanı sıra film kasası bile her yöne oynayabiliyordu; aşağı, yukarı, sağa, sola, her kenardan geri yada ileri çarpıtma yapılabiliyordu. Eski bazı fotoğrafların duyumsuz netliği bunun kullanımına bağlı olarak değişiyordu. Özellikle reklamsal çekim yapanların tercih ettiği makinelerdi. Ne varki iriliği yanında ekipman olarak hantal ve ağır ayaklarından dolayı işlikler dışında pek kullanılmadığı için çoğu kimse görmemiştir bile. Ha, körüklü derken vesikalık çekilen körüklülerden söz etmiyorum. Hele hele büyük format filim kullanılması, çok ince detayların bile alınmasını sağlıyordu. Bu büyük makine dışında yastık gövdeli tiplerini de yapmışlar bir zamanlar, şimdilerde var mı bilmiyorum. VS.

    Böylesine teknik keyfin bir çatı altında toplanması, meraklıların internette boşuna aramadan buradan bulacağı çok hoş bir duruma evriliyor.

    Okyar Atilla
    Okyar Atilla
    Yorumun sahibi  Zafer Gazi Tunalı

    Sevgili Zafer,
    Bu dediğin körüklü makinaların babası Linhof’dür. Akrobat gibi bir makinaydı.
    Meraklısına
    http://linhof.com/en/linhof-kardan-re/

    Suphi
    Suphi

    Tebrikler

    Muhammed U
    Muhammed U

    Bu lensleri kursta bahsetmişlerdi merak etmiştim. Çok net anlaşılıyor usta. Tebrik ediyorum sizi. Bu kadar emek veriyorsunuz. Hakkınızı helal edin. Sağlıcakla

    Cafer Aydın

    Sebahattin merhaba
    Doyurucu ve güzel bir yazı olmuş.
    Yazılarını takip ediyorum.
    Yakında programım var sanada uğrayabilirim

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ

    Bu kadar karmaşık bir konu ancak bu kadar net ve anlaşılır bir şekilde kaleme alınabilirdi. Lensi görmüş ancak ilgimi çekmediği için özelliklerini hiç incelememiştim. Sayenizde yeni bir şey daha öğrenmiş olduk, ve yazının devamı için beklemeye başladık.
    Bu kadar bilgi ve emeğin karşılığını iki satır teşekkür mesajı ile veremeyeceğimi biliyorum ama gerçekten size sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum Sebahattin bey. Ellerinize emeğinize sağlık.
    Selam ve saygılarımla.

    Onurhan
    Onurhan

    Bu güne kadar okuduğum en kapsamlı yazı tebrikler. Bu lensler çok özel lensler belki hiç alamayacağım ama çalışmasını çok güzel anlatıoyorsunuz..Çok fazla emek verdiğiniz çok belli… o nedenle bu yorumu yazmadan edemedim..Tekrar tebrikler

    Bülent Erol
    Bülent Erol
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Başarılar dost selamlar… fotografla uğraşan herkesin mutlaka okuması gereken bu makale için size sonsuz teşekkürler….

    Mehmet Yüksel
    Mehmet Yüksel

    Bu kadar güzel bir anlatımı sonuna kadar okudum ve çok keyif aldım. Astrhori markasının 85mm tilt-shift macro lensini gördüğümde çok merak etmiştim ve bu konu çok aydınlatıcı oldu. Emeğinize sağlık. Siz makro için tilt-shift önerir misiniz?

    Ahmet
    Ahmet
    Makale Puanlama :
         

    Gördüğüm en emek verilmiş en güzel anlatım

    Suavi
    Suavi

    Harika bir makale TSE lenslerini uzun süredir kullanıyorum ancak bu yazı okuyunca çok şeyi bilmediğimi öğrendim. Odak uzaklığının tilt ile ilişkisini öğrenmek iyi oldu. Çok teşekkürler harikasınız.

    Emin İPEK
    Makale Puanlama :
         

    Sebahattin bey, öncelikle elinize sağlık, bayağı bir emek vermişsiniz. Benim bu yazıda bulmak isteyip te bulamadığım, çok ta gerekli bir bilgi olmayabilir, Tilt/Shift lenslerin sensora düşürdüğü net görüntü dairesi çapları. Kıyaslama yapmak için… Örneğin 24 mm standart bir geniş açı lens sensor üzerine 24 mm çaplı bir net görüntü dairesi düşürürken, Samyang 24 mm TS lensin düşürdüğü net görüntü dairesinin çapı nedir? Tam kare sensorun çapraz uzunluğu olan 43 mm’den fazla olduğunu sanıyorum. Ama Canon’ın 17 mm’lik TS lensinde durum nedir, onu daha çok merak ediyorum. O da sensorun tamamını kaplayacak bir net görüntü alanı oluşturabiliyor mu? Teknik kameralarda, kısa odak uzunluklu lensler, odak uzunluğunun 3-3.5 katı kadar net görüntü dairesi oluşturuyorlar. Örneğin 65 mm bir teknik kameranın oluşturduğu net görüntü dairesi çapı 170 mm. Gerçi teknik kameraların sayısız yetenekleriyle kıyalanmazlar ama, TS lenslerin düşürdüğü net görüntü dairesi çaplarını da bilsek, teknik kamera sahibi olmadığımız için ne kadar üzülürüz ya da üzülmeyiz, bilirdik 🙂 İnternette aranıyorum, henüz bulamadım. Siz bulur da eklerseniz sevinirim. Kolay gelsin!

    Emin İpek
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Ben bir yerde bir bilgiye ulaştım. İlk nesil Canon TS lensler 57 mm çapında, 2009 yılından bu yana üretilenler ise 67 mm çapında bir net görüntü alanı oluşturuyorlarmış. Oldukça iyi. Diğer markalarda da farklı değildir sanırım.

    Makale yazarı

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    52
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x