Daha

    Konu bulmakta zorlanıyorsanız çiçek çekin

    Çiçekler, en usta fotoğrafçıların bile yönlendiremeyeceği en utangaç modellerdir. Onların benzersiz renkleri ve dokuları fotoğrafçılar için, fotoğraf teknikleri, fotoğraf makinesi ayarları, kompozisyon, sığ alan derinliği kontrolu gibi zor konularda kendini geliştirebileceği, eğitici ve bir o kadar da zevkli bir oyun alanıdır.

    Hepimizin başına sıkça gelir, izlediğimiz bir filmden veya okuduğumuz bir kitaptan veya başka bir nedenle içimizde bir fotoğraf çekme arzusu duyarız. Ama, konu bulmakta zorlanırız. Ben böyle durumlarda, cep telefonumu ve “AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED” objektif takılı Nikon D850 kameramı alır, çiçek fotoğrafları çekmek için kendimi sokağa atarım. Bilirim ki, doğa ana bu arzumu karşılıksız bırakmayacaktır.

    Çiçek fotoğrafçılığı, herkesin sonuçlarını kolaylıkla sanatsal bir şölene çevirebileceği en zahmetsiz uğraşlardan biri. Çiçekler her yerdedir – evimizin bahçesinde, parklarda ve tabii ki doğada.

    İlk kareyi çekmeye başladığınızda, her gün önünden geçtiğiniz çiçeklerin her birinin ne kadar renkli ve özel olduğunu, her birinin farklı hikayeler barındırdığını hissetmeye başlarsınız. Bazıları çok kısa ömürlüdür, o’nun en güzel an’ını fotoğraflamak ve saklamak, zaman zaman açıp çektiğiniz o kareyi seyretmek ise farklı bir hüzün verir. Ama aynı zamanda o an’ını belgelediğiniz için mutluluk duyarsınız.

    Aynı gül ve goncalarına başka bir açıdan bakıldığında,

    Bazı fotoğraflarımda çiçeklerin üzerinde göreceğiniz su damlacıkları benim eserim değil, tamamen doğal görüntülerdir. Ben, bu tarz çekimlerde elimde bir fısfıs ile dolaşanlardan değilim, bunun sihri bozduğunu düşünüyorum.

    Sabahın erken saatlerinde veya yağan bir yağmurun hemen ardından çekim yapmayı o nedenle seviyorum. Yağmur sonrası açan güneşin ışığı çok tatlıdır, çiçekler çok taze ve güzel görünürler.

    Çiçek fotoğrafçılığına merak saranların “En iyi kamera hangisidir?” sorusunu; “Yanınızda olandır” diye cevaplardım. Herhangi bir kamera ile çok başarılı çiçek fotoğrafları çekilebilir. Bir kompakt kamera veya cep telefonuyla bile.

    Kompakt fotoğraf makineniz veya akıllı telefonunuzla çiçek fotoğrafı çekiyorsanız mutlaka makro modunu kullanmayı denemelisiniz. 

    DSLR veya aynasız kameranız varsa kullanacağınız lensin seçimi, ne ve nasıl çekmek istediğinize bağlı olarak değişir. Eğer benim bu yazımdaki fotoğraflarıma benzer kremsi bokeh ve biraz keskin ayrıntılar istiyorsanız, bu görüntüleri elde edebileceğiniz en ucuz lenslerden biri olan 50mm f/1.4 objektif işinizi büyük ölçüde görebilir.

    Çiçekleri doğal ortamlarında çekmeyi seviyorum. Onları dallarından ayırıp, bir stüdyo ortamında fotoğraflamaya kıyamıyorum. 

    Çiçek fotoğrafçılığı için bir üçayak gerekli mi? Bu ne çekmek istediğinize bağlı olarak cevaplanacak kişisel bir seçimdir. Ben şahsen çiçek fotoğrafı çekerken üçayak kullanmayı sınırlayıcı buluyorum, çünkü doğa yürüyüşlerim sırasında yanımda taşımak zorunda kalıyorum ve değişik perspektifler denemek istediğimde bana destek yerine köstek olabiliyor. Üstelik her yerde üçayak kurmak her zaman mümkün olmuyor.

    Ancak sizin seçiminiz farklı olabilir. Üçayaklar, düzgün ve keskin görüntüler oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrıca, makro çekim yapıyorsanız veya tele-foto lens kullanıyorsanız bir üçayak iyi bir seçim olabilir. Ben böyle durumlarda üçayak kullanmak yerine lensimin VR özelliğini aktif ediyorum.

    Çiçek fotoğrafı çekerken en büyük engel rüzgar oluyor. Çiçekler devamlı hareket ederken odaklanmayı can sıkıcı bir şekilde zorlaştırır.

    Rüzgardan korunmak için sabahın erken saatlerinde, hava sakinken çekim yapmayı tercih ediyorum. Hafif bir rüzgar varsa çantamda bulundurduğum bir karton parçasını veya o an yanımdaysa katlanabilir reflektörümü rüzgarı engellemek için kullanıyorum.

    Değişik açılar denemek çoğu zaman başarılı sonuçlar elde etmemi sağlıyor. Tabi bunun bazı zorlukları da olmuyor değil; iyi bir açı yakalamak için, yeni yağmış yağmurdan sonra ıslanmış toprağın üzerine uzanmayı dahi göze alabilmelisiniz. O nedenle, giyilecek kıyafet konusunda önceden hazırlıklı olmakta fayda var.

    Bazen çiçekleri oluşturdukları manzara eşliğinde çekmek, onların neden bu kadar özel olduklarını anlatmaya gerek bırakmıyor.

    Sonuç

    Çiçekler, en usta fotoğrafçıların bile yönlendiremeyeceği en utangaç modellerdir. Onların benzersiz renkleri ve dokuları fotoğrafçılar için, fotoğraf teknikleri, fotoğraf makinesi ayarları, kompozisyon, sığ alan derinliği kontrolu gibi zor konularda kendini geliştirebileceği, eğitici ve bir o kadar da zevkli bir oyun alanıdır.

    Siz konu bulmak konusunda zorluk çektiğinizde neler yapıyorsunuz, bunları aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşabilir misiniz? Hiç değilse yazımdaki fotoğraflardan en çok hangilerini beğendiğinizi, yanındaki numaralarıyla ve neden beğendiğinizi yazabilirsiniz. Aynı şeyi beğenmediğiniz fotoğraf varsa da yapabilirseniz memnun oluruz.

    Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederiz.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Sağa Dayalı Pozlama Tekniği; Fotoğraflarda Daha Fazla Detay

    Bu yazımızda farklı bir teknikten bahsedeceğiz; "Sağa dayalı pozlama" tekniği. Bu teknik dijital fotoğrafçılıkla uğraşanları kutuplaştıran tartışmalı bir konu. Bu tekniğin kullanımını destekleyen ve desteklemeyen çok insana rastlayabilirsiniz. Tartışmalı olduğu kadar yararlı bir fotoğrafçılık yaklaşımını da beraberinde getiriyor.

    Her fotoğrafçının bir makro lensi olmalı, mevsim Sonbahar!

    Birçoğumuz sonbahar yapraklarını büyük manzara ihtişamı içinde fotoğraflamayı severiz, peki doğa ananın mucizesiyle muhteşem renklere bürünmüş bu yapraklar ve renklerle yakından ilgilenmek için zaman ayırmaya ne dersiniz? Ben öyle yaptım.

    Bir Fotoğrafın Göstergesi: Penrose Merdiveni…

    Matematik ve psikolojinin -bana göre- temelde ortak yanı problem çözmeye çalışmalarıdır. Ancak matematiğin bir farklı yanı daha vardır. Çözümsüz problemleri ya da hipotezleri oluşturmak. Matematikçiler bundan zevk alır.

    Nam-ı diğer “İmkansızlıklar merdiveni” olan “Penrose Stairs” işte psikiyatrist bilim adamı Lionel Sharples Penrose (11 Haziran 1898- Mayıs 1972) ile dört çocuğundan biri olan matematikçi Roger Penrose 1931- ) tarafından kurgulanmıştır.

    Üç Korner Bir Penaltı

    Geçtiğimiz hafta sonu eşimle birlikte sıkça yaptığımız şeyi tekrarladık; İzmir köylerinden birini seçip yola çıktık. Köydeki sabah kahvaltımızda köylülerin "Nereden geliyorsunuz, kimlerdensiniz ..." gibi sorularını cevaplarken kulağıma bir sesin gelmesiyle irkildim; "Üç korner bir penaltı".

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Makale yazarı

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    POPÜLER İÇERİKLER

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    16 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Fatih
    Makale Puanlama :
         

    ellerinize sağlık

    Özge
    Özge
    Makale Puanlama :
         

    Konu bulmakta zorlanmak diye okuyunca işte ben dedim 🙂 çiçek böcek çekmeyi ben de hep deniyorum ama sizin resimleri görünce benimkilere bakmak istemedim 🙁
    hepsi bir birinden güzel resimlerinizin benim ilk 3 listem 1 – 4 – 2
    emeklerinize vaktinize sağlık üstat iyiki varsınız
    saygılarımla

    Handan
    Handan
    Makale Puanlama :
         

    Çok harika, Yazınızı okuyuncaya kadar bir çiçek fotoğrafının hikayesini hayal etmemiştim. Gizem dolu bazı resimler gördüm. Video çekimleriniz varmı kanalınızda bulamadım. Benim listem
    1 5 6 8 10
    Teşekkürler

    Hayrettin Başlık
    Hayrettin Başlık
    Makale Puanlama :
         

    Hocam çekelim de biz çekince böyle olmuyor 😀 sizin fotolara bakınca makinemden soğuyorum. Ben sıraya koyamadım hepsi çok güzel çünkü 👍 emeklerinize sağlık

    Umut
    Umut

    Sebahattin bey merhaba,
    Önce yazınız için çok teşekkür ederim. Çiçek fotoğrafları çekmeyi seviyorum. 50 mm lensimi kullanmak hiç aklıma gelmemişti. Henüz bir makro lensim yok bir süre almaya karar verdim ama fiyatlarını görünce hemen vaz geçtim 😀 50 mm lensimi kullanmayı deneyeceğim bundan sonra. Ben fotoğraflar arasında seçim yapamadım hepsi ayrı güzel. Bir gün ben de benzerlerini çekebilmeyi dilerim 🙏
    Saygılarımla

    Neslihan
    Neslihan
    Makale Puanlama :
         

    1 ve 7 : Asalet
    2 : Umut
    3 : Baş kaldırı
    4 ve 5 : Zerafet
    6 : Sıcaklık
    8 : Azim, mücadele
    9 : Romantik
    10 : Küstüm
    11 ve 12 : Bensiz olmaz
    13, 14, 15 : Buradayım gör beni
    16 : Yaşamak istediğim ev 😀

    Nefis yazı ve fotoğraflar için kucak dolusu teşekkürler. Hepsi kartpostal gibiler elinize sağlık.

    Sevgiler.